Tylko w tym roku na rynek trafi aż 1 tys. odmian lodów. Wartość polskiego rynku lodów w 2011 r. wyniesie 1,3 mld zł. – szacuje Euromonitor. Oznacza to 7% wzrost w stosunku do 2010 r. Statystyczny Polak zjada rocznie 4 l lodów, Amerykanin – 6 razy tyle, nawet Szwed je aż 23 l. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy w lodowym ogonie, wręcz przeciwnie, co roku spożycie lodów w Polsce rośnie. Ponad 63%. Polaków deklaruje, że latem chętnie sięga po lodowe desery. Ponad 17% ankietowanych przyznaje, że lody stanowią ważną część ich letniej diety, na równi z sezonowymi owocami. 7% robiąc cotygodniowe zakupy, zaopatruje lodówkę w lody.

Rosną także wydatki na lody. Średnio wydajemy na lody od 6-10 zł. Ale już 34% przyznaje, że to nie cena w wyborze lodów jest najważniejsza, a smak, który do zakupy składnia 41% z nas. Do 2015 r. nasze wydatki na lody mają wynieść 1,9 mld zł szacuje Euromonitor. Częściej także po lodowe zakupy chodzimy do super- lub hipermarketu. Lody kupuje tam 23% z nas.

Polacy stają się także coraz bardziej otwarci na lodowe nowości. Po nowy smak chętnie sięga ponad 15% z nas. Co zadziwiające w lodowej diecie coraz częściej zaczynają się pojawiać sorbety. Jeszcze 5 lat temu, lody te kupowało nieco ponad 2% Polaków, dziś ponad 21%.

Polacy są także bardziej otwarci na nowości niż jeszcze 5 lat temu, chociaż aż 90% deklaruje przywiązanie do tzw. ulubionego smaku, a 43% do jednej marki – wynika z sondażu firmy Anita, producenta lodów. Ulubionym smakiem pozostaje wciąż waniliowy – twierdzi tak 23% Polaków, numer 2 to czekoladowy – 21% i truskawkowy – 21%. Po bardziej wyszukane smaki takie jak ananas, mięta czy cappuccino sięga zaledwie 3%. Na nowości otwarci są bardziej młodzi ludzie i seniorzy.
Sondaż przeprowadzono 04-17 maja 2011, na grupie 1000 os.

Źródło: Informacja prasowa firmy Anita

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]