Raz w miesiącu, przez całe lato, w sobotni wieczór, w ogrodach Hotelu Adalbertus, mieszczącym się na terenie Kurii Metropolitalnej, w samym centrum gnieźnieńskiego starego miasta, naprzeciw Katedry, zaproszeni Goście mają okazję obserwować, jak powstają dania z różnych zakątków świata, a następnie ocenić je pod względem smaku.

Odbędą się 4 pokazy, których tematyka jest następująca:

Spotkanie 1. Kuchnia włoska - 11 czerwca
Spotkanie 2. Kuchnia czeska - 9 lipca
Spotkanie 3. Kuchnia skandynawska - 13 sierpnia
Spotkanie 4. Kuchnia biesiadna - 18 września (wyjątkowo niedziela)

Podczas każdego z pokazów, kucharze zaprezentują 4-5 przystawek, 2 zupy, 4-5 dań głównych oraz 2 desery, a wszystkie potrawy będą degustowane podczas spotkania.

Celem przedsięwzięcia jest stworzenie klimatu, zachęcającego do bliższego poznania kultury tych krajów, a tym samym do wzbogacenia kulinarnych kompetencji Gości hotelu Pietrak. Oprócz gotowania przewidziana jest krótka prelekcja specjalnych Gości, którzy przybliżą uczestnikom spotkania kulturę jak i muzykę tych krajów.

Tegoroczny cykl „Wakacyjnych Podróży kulinarnych Dookoła Świata” rozpoczął się 11 czerwca w Ogrodach Hotelu Adalbertus. Tym razem Goście znaleźli się na Półwyspie Apenińskim w słonecznej Italii.

Italia to nie tylko spaghetti i pizza. We Włoszech może zaskoczyć ogromne bogactwo potraw z mięsa, ryb, jarzyn i ryżu, a także różnorodność surówek, serów, owoców i win. Wszystko to z dodatkiem aromatycznych ziół i oliwy.

Szefowie kuchni: Wojciech Gubański - szef kuchni restauracji Sieci Hoteli Pietrak oraz Tomasz Grabski - doradca kulinarny Unilever FoodSolutions wraz z Gośćmi przyrządzali tradycyjne włoskie potrawy.

Nie zabrakło również włoskich muzycznych hitów, w wykonaniu Karola Kina- Karloosa (absolwenta Centrum Wokalno-Tanecznego w Poznaniu oraz laureata m.in. I miejsca na Festiwalu Piosenki Włoskiej „La scarpa Italiana”).

Każdy mógł skosztować m.in.: zupy rybnej, Tortellini con bianca alla funghi, Tonno con verde czy słodkiej Pannacotty z wiśniami. Nie obyło się również bez włoskiego wina i orzeźwiających alkoholi.

Kolejny pokaz już za miesiąc w Ogrodach Hotelu Adalbertus! Tym razem przeniesiemy się do kraju naszych południowych sąsiadów, słynącego z malowniczych miast, świetnych warunków narciarskich, skalnych cudów natury i najlepszego na świecie piwa, by skosztować specjałów kuchni czeskiej.

Więcej informacji na www.pietrak.pl

Zapraszamy wszystkich miłośników kuchni różnych stron świata.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]