W niedzielę 29 maja odbyły się w Rzeszowie uroczystości upamiętniające 91. rocznicę urodzin Jana Pawła II i 20. rocznicę Jego wizyty w Rzeszowie. Po uroczystej mszy św. pod przewodnictwem bp. Kazimierza Górnego organizatorzy zaprosili licznie przybyłą publiczność do degustacji wyjątkowego „ciastka”.

Już po raz piąty rzeszowska cukiernia Julian Orłowski & Kazimierz Rak razem z cukiernią–piekarnią Radosława Raka przygotowała słodkości na rocznicę urodzin Jana Pawła II. Z każdym rokiem kremówka wydłuża się o metr. W tym roku papież obchodziłby 91. urodziny, dlatego kremówka miała 91 metrów długości. Została podzielona na ponad 10 tys. porcji. Przy jej produkcji pracowało 40 osób przez pięć dni. Jakub Rak zdradził, że jego tata, Kazimierz mówi, że dopóki żyje, to kremówka papieska w Rzeszowie będzie. Jakub, który ma 25 lat, zamierza jego dzieło kontynuować. Cukiernicy w ostatnich dwóch tygodniach ostro pracowali. Tydzień wcześniej pobili w rzeszowskiej hali widowiskowo-sportowej rekord Guinessa, wykonując ważący ponad tonę tort, który miał 174,7 cm wysokości. Czasu na odpoczynek nie było, bo już we wtorek trzeba się było brać za kremówkę. Do jej powstania zużyto 150 kg margaryny kremowej, 100 kg masła, 700 jajek, 500 l mleka, 70 kg cukru, 30 kg cukru pudru, 50 kg rodzynek i 20 litrów rumu.

Wykonanie Kremówki Papieskiej nie byłoby możliwe bez zaangażowania i wsparcia wielu osób – sponsorów, tj. rzemieślników oraz firm zaopatrujących tę branże w surowce i materiały.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]