Według Nielsena, sprzedaż lodów w okresie od lutego 2010 r. do stycznia br. osiągnęła w ujęciu wartościowym 1,13 mld zł, co oznacza wzrost o 0,5%. W ujęciu ilościowym rynek zmalał o 0,6% i osiągnął 121,68 mln litrów.

W ujęciu wartościowym traciły zarówno lody impulsowe (-2%), jak i ciasta i desery lodowe (-0,3%). Urosła kategoria lodów familijnych (o 2,1%) oraz lodów do zamrożenia (0,2%).

Wyniki te są skutkiem ogólnoświatowego kryzysu gospodarczego, a także wydarzeń w Polsce. Podczas żałoby narodowej w kwietniu ub.r. wielu właścicieli zamknęło punkty gastronomiczne. Maj i czerwiec były zimne i deszczowe, co nie zachęcało do konsumpcji lodów. Powódź, która nawiedziła Polskę sprawiła, że ludzie, walcząc z żywiołem, nie mieli ochoty na przyjemności, nawet te lodowe. Dopiero w lipcu i sierpniu, wraz ze wzrostem temperatury i pojawieniem się słońca, nastąpił wzrost sprzedaży lodów. Nie udało się jednak nadrobić strat powstałych wiosną.

Sezon na rynku lodów właśnie się rozpoczął. Sprzyja mu dobra pogoda i wysokie temperatury już od początku kwietnia oraz rosnące spożycie lodów w Polsce.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]