Z komunikatów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa można odczytać, że w południowej Polsce już pojawiły się skrzypionki w uprawach pszenicy ozimej. Największe straty powodują larwy skrzypionki. Atakują one przede wszystkim liść flagowy i podflagowy, które generują plon. Larwy pojawiają się w fazie od początku do końca strzelania w źdźbło. Są lepkie w dotyku, koloru brunatno-żółtego z czarną głową. Odżywiają się miękiszem, zdrapując go wzdłuż nerwów liści. Stąd charakterystyczne, podłużne białe plamy wzdłuż nerwów liści. Występowanie tego szkodnika na pszenicy ozimej może być możliwe nawet do końca dojrzałości mlecznej, a straty ekonomiczne mogą sięgać nawet do 40 % plonu głównego. Progi ekonomicznej szkodliwości to 1-1,5 larwy na jednym źdźble: jęczmienia ozimego, pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta i 0,5-1 larwy na jednym źdźble: jęczmienia jarego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego i owsa. (Źródło: www.farmer.pl)
Progi ekonomicznej szkodliwości to 1-1,5 larwy na jednym źdźble: jęczmienia ozimego, pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta i 0,5-1 larwy na jednym źdźble: jęczmienia jarego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego i owsa.
(Źródło: www.farmer.pl)