Z okazji 125. rocznicy powstania, marka Coca-Cola przygotowała dla konsumentów jubileuszowe czteropaki, z Coca-Colą w butelce Hutchinsona. Było to pierwsze w historii tego słynnego napoju opakowanie. Butelki te o prostych ściankach funkcjonowały na rynku do 1916 r., gdy zastąpiła je rozpoznawalna na całym świecie butelka konturowa, która znajduje się w regularnej sprzedaży po dzień dzisiejszy. Dodatkowym akcentem wersji limitowanej czteropaka, nawiązującym do historii, tradycji i dziedzictwa marki, są niestandardowe, tekturowe opakowania butelek ozdobione klasycznymi grafikami Coca-Coli z połowy XX w.

Coca-Cola została po raz pierwszy rozlana do butelek w 1894 r. przez właściciela firmy Biedenharn Candy Company oraz sklepu ze słodyczami Jospeha Biedenharna z Vicksburga (Mississippi). Coca-Colę była na początku sprzedawana w jego sklepie prosto z dystrybutora. Biedenharn rozpoczął rozlewanie napoju do szklanych butelek, zwanych od nazwiska ich projektanta, modelem Hutchinsona.

Pierwsza oficjalna umowa na przemysłowe butelkowanie Coca-Coli została podpisana w 1899 r. przez dwóch młodych prawników i przedsiębiorców z Chatanooga w stanie Tenessee w USA – Benjamina E. Thomas i Josepha B. Whitehead – z ówczesnym prezesem The Coca-Cola Company, Asa Candlerem. Uzyskali oni wyłączne prawo do butelkowania Coca-Coli na terenie Stanów Zjednoczonych za symbolicznego dolara.

Źródło:Informacja prasowa

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]