- Skutki mrozów, które wystąpiły w pierwszych dniach maja, są bardzo wyraźne na ziemniakach. Uprawy bez osłon będą miały długi okres na zregenerowanie, a plon będzie bardzo zredukowany – uważa pan Tadeusz Szymańczak, rzecznik prasowy Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

Szymańczak przypomina, że ziemniaki są roślinami wrażliwymi, zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Wysoka różnica temperatur między nocą a dniem również może doprowadzić do uszkodzenia. - W tym ważnym okresie nie można zapomnieć, że nie należy wykonywać zabiegów chemicznych, aby nie spowodować tym samym dodatkowego stresu - mówi Szymańczak.

Z koli w uprawie kukurydzy specjalista nie widzi większych strat. - Wystąpił stres mrozowy, który spowoduje przyhamowanie rozwoju i też częściowo może zredukować plon. W tej uprawie również nie można przeprowadzać zabiegów chemicznych, które mogą spowodować stres chemiczny. Jak wynika z doświadczeń, lepiej stosować środki chemiczne do zwalczania chwastów doglebowych przed wschodami. Rośliny dobrze odżywione, szczególnie fosforem i potasem, przy właściwym pH są bardziej odporne na takie czynniki - dodaje Tadeusz Szymańczak.

Zdaniem Tomasza Kowala z Bayer CropScience niskie temperatury rzędu -6--8°C mocno uszkodziły młode rośliny kukurydzy. - Najbliższe dni pokażą czy rośliny się zregenerują. W uprawach rzepaku, w rejonach kraju, gdzie były duże opady śniegu roślina jest połamana (południowo zachodnia Polska). Mrozy spowodowały dodatkowo pękanie łodyg roślin oraz uszkodzenia kwiatów. Takie rośliny będą mocno porażane przez choroby. Buraki cukrowe wydaje się że, najmniej ucierpiały, a w zbożach nie powinno być dużych strat - mówi portalowi farmer.pl Kowal. Dodaje, że w trzech największych rejonach sadowniczych Polski, tj. sądeckim, sandomierskim i grójeckim, temperatura spadła do -2°C, więc straty są niewielkie.

(Żrodło: www.farmer.pl)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]