Na półkach europejskich sklepów zadebiutowały bezcukrowe cukierki wydzielające miły zapach. Pomysłową koncepcją, pierwotnie opracowaną przez Beneo w ramach innowacyjnego projektu o nazwie „Candy Innovation Matrix”, zainteresowało się bułgarskie przedsiębiorstwo cukiernicze Alpi. Jeden z producentów składników funkcjonalnych zaangażował się w ścisłą współpracę z firmą Alpi, aby umożliwić jej pionierską realizację tego pomysłu. Deo, czyli twarde cukierki o zapachu róży, zawierające izomalt opracowany przez Beneo, nie tylko dobrze smakują, ale po zjedzeniu powodują wydzielanie się przez skórę przyjemnego zapachu róży.

Dzięki izomaltowi, zamiennikowi cukru naturalnie otrzymywanemu z buraków cukrowych, cukierki Deo są wolne od cukru, niskokaloryczne, niskoglikemiczne oraz przyjazne zębom. Z racji powolnego rozpuszczania się izomaltu, doznania smakowe ulegają pogłębieniu w wyniku przedłużonego wydzielania się delikatnego aromatu róży zarówno w jamie ustnej, jak i na skórze.

Dobroczynne działanie tego typu nutrikosmetyków (suplementów żywieniowych wspomagających funkcję skóry i wzmacniających jej strukturę) zasadniczo opiera się na własnościach geraniolu, czyli monoterpenowego alkoholu acyklicznego - bezbarwnej cieczy występującej np. w różach, lawendzie i wanilii. Geraniol jest naturalnym antyutleniaczem, a jego aromat, po dostaniu się do organizmu w formie cukierka, zostaje odprowadzony z ciała poprzez pory w skórze, jednocześnie wytwarzając naturalnie słodką woń, utrzymującą się do kilku godzin.

Obecnie cukierki Deo są w sprzedaży na rynku bułgarskim, choć sam pomysł cukierków zapachowych pierwotnie narodził się w Japonii. Tamtejsi naukowcy, przeprowadziwszy badania nad tym zagadnieniem, potwierdzili związek wydzielania zapachu przez skórę ze spożywaniem geraniolu. Podobnym i bardziej nam znajomym przykładem przenoszenia zapachu przez składnik żywności jest zachowanie się czosnku po jego spożyciu. Znajdujące się w nim związki siarki, o bardzo intensywnym zapachu, tworzą siarczek allilowometylowy, który nie jest trawiony przez organizm ludzki i dlatego zostaje w końcu usunięty poprzez skórę.

Wim Dries dodaje: Wielu konsumentów przepada za czosnkiem, szczególnie popularnym w kuchniach krajów europejskich. Jednakże po posiłku charakterystyczna woń czosnku nie ustępuje tak szybko. I tu cukierki Deo są idealnym rozwiązaniem.

Źródło informacja prasowa Beneo

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]