Po raz trzeci w Poznaniu odbyły się Ogólnopolskie Konkursy Wędliniarskie „Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja”. Certyfikacji patronowali Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Starosta Powiatu Poznańskiego i  Prezydent  Miasta Poznania.  Organizatorami całego przedsięwzięcia byli Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Polska Federacji Branży Mięsnej.

 

 

Wyniki oceny wędlin

 

1. SZYNKA TRADYCYJNA PARZONA

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

Zakład Rzeźnicko – Wędliniarski Produkcja - Handel ZBIGNIEW PASZKO, Trzcianka

szynka rolka wielkopolska

2

Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski ERNESTYN JANETA, Lubomia

szynka tradycyjna

3

Zakład Wyrobów Wędliniarskich PAWEŁ NOWAK, Wąchock

szynka sznurowana wąchocka

w

AGRO-HANDEL Sp. z o.o., Mościszki

szynka jak za Gierka

w - wyróżnienie

 

2. SZYNKA TRADYCYJNA SUROWA

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

AGRO – HANDEL Sp. z o.o., Mościszki

szynka z beczki

 

3. WĘDZONKA PARZONA

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT, Żywiec

szynka rzeźnicka z komina

2

Zakład Mięsny Konarczak, Pogorzela

polędwica staropolska

3

Rzeźnictwo GRZEGORZ ZYGUŁA, Zbąszynek

polędwica tradycyjna

w

Rzeźnictwo GRZEGORZ ZYGUŁA, Zbąszynek

szynka tradycyjna

w - wyróżnienie

 

4. WĘDZONKA SUROWA

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski ERNESTYN JANETA, Lubomia

polędwica wołowa wędzona

2

Zakład Rzeźnicko – Wędliniarski Produkcja - Handel ZBIGNIEW PASZKO, Trzcianka

polędwica wędzona

3

Biuro Polowań „NIWA” Golbiak Jerzy, Krzesk Królowa Niwa

polędwica łososiowa z jelenia

w

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT J.Grot, Starowa Góra

bekon z beczki do parzenia

w

Zakłady Mięsne DOBROSŁAWÓW Henryk Amanowicz, Dobrosławów

wędzonka surowa

w

PHU Klaudiusz Balcerzak, Zakład Mięsny ,,Stary Dworzec’’, Sława

polędwica dojrzewająca

w – wyróżnienie

 

 

5. KIEŁBASA ŚWIĄTECZNA BIAŁA PARZONA

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

P.H.P. TRADYCYJNE JADŁO Beata Lis, Środa Wielkopolska

kiełbasa świąteczna biała parzona

2

Zakłady Mięsne NOWAK, Gdańsk

biała parzona

3

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-UsługoweMARK’S” Sp. z o.o., Prusak

kiełbasa biała parzona świąteczna

 

6. KIEŁBASA ŚWIĄTECZNA WĘDZONA PARZONA

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

Zakłady Mięsne DOBROSŁAWÓW Henryk Amanowicz, Dobrosławów

kiełbasa świąteczna

2

Zakład Mięsny Konarczak, Pogorzela

kiełbasa krucha z wędzarni

3

Zakłady Drobiarskie LANGNER, Karolinki

paluszki z fileta

w

Zakład Rzeźnicko-Wędliniarski Produkcja-Handel Zbigniew PASZKO, Trzcianka

kiełbasa swojska nadnotecka

w

Gminnej Spółdzielni ,,Samopomoc Chłopska’’ Władysławów

kiełbasa wiejska

w

Rzeźnia Masarnia. Sprzedaż Mięsa i Wędlin Norbert Kawski, Ryjewo

polska pieczona

w - wyróżnienie

 

7. KIEŁBASA WĘDZONA SUROWA

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

PHU Klaudiusz Balcerzak - Zakład Mięsny „Stary Dworzec”, Sława

kiełbasa polska dojrzewająca

2

Rzeźnia Masarnia. Sprzedaż Mięsa i Wędlin Norbert KAWSKI, Ryjewo

polska wędzona

3

Rzeźnictwo GRZEGORZ ZYGUŁA, Zbąszynek

polska surowa wędzona

w

Rzeźnictwo GRZEGORZ ZYGUŁA, Zbąszynek

frankfurterki

w

Zakład Rzeźnicko-Wędliniarski Produkcja-Handel Zbigniew PASZKO, Trzcianka

kiełbasa polska wędzona

w - wyróżnienie

 

 

8. PASZTET PIECZONY

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

INDYKPOL S.A., Olsztyn

pasztet domowy ze śliwkami

2

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT J. Grot, Starowa Góra

pasztet z gęsi

3

Zakład Mięsny SMAK - GÓRNO, Górno

pasztet pieczony domowy

w

AGRO-HANDEL Sp. z o.o., Mościszki

pasztet wiejski

w

Biuro Polowań ,,NIWA’’ Jerzy Golbiak, Krzesk Królowa Niwa

pasztet luksusowy z dziczyzny

w - wyróżnienie

 

9. WĘDZONKI DROBIOWE ŚWIĄTECZNE

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

AGRO – HANDEL Sp. z o.o., Mościszki

wędzonka drobiowa - filet

2

Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski ERNESTYN JANETA, Lubomia

oscypek drobiowy wędzony

 

10. KIEŁBASY DROBIOWE ŚWIĄTECZNE

MIEJSCE

PRODUCENT

WYRÓB

1

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT J. Grot, Starowa Góra

kabanosy drobiowe świąteczne

2

Zakłady Drobiarskie LANGNER, Karolinki

kiełbasa biała delikatesowa

3

Zakłady Mięsne Andrzej BYSTRY, Swarzędz

kiełbasa szlachecka z indyka

w

Zakład Mięsny SMAK-GÓRNO, Górno

kiełbasa drobiowa sucha

w

Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT, Żywiec

kiełbasa drobiowa świąteczna

w

PHU Klaudiusz Balcerzak, Zakład Mięsny ,,Stary Dworzec’’, Sława

krakowska sucha drobiowa

w – wyróżnienie

 

 

 

KLASYFIKACJA OGÓLNA PRODUCENTÓW

 

zakłady mniejsze

MIEJSCE

PRODUCENT

1

PHU Klaudiusz Balcerzak - Zakład Mięsny „Stary Dworzec”, Sława

2

Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski ERNESTYN JANETA, Lubomia

3

Zakład Rzeźnicko – Wędliniarski Produkcja - Handel ZBIGNIEW PASZKO, Trzcianka

 

zakłady większe

MIEJSCE

PRODUCENT

1

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT J. Grot, Starowa Góra

2

Rzeźnictwo GRZEGORZ ZYGUŁA, Zbąszynek

3

AGRO – HANDEL Sp. z o.o., Mościszki

 

 

Puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla zakładów:

PHU Klaudiusz Balcerzak - Zakład Mięsny „Stary Dworzec”, Sława – zakład mniejszy

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT J. Grot, Starowa Góra – zakład większy

 

 

Wyniki oceny mięsnych dań kulinarnych

 

1. POTRAWY MIĘSNE Z WARZYWAMI I DODATKIEM SKROBIOWYM

MIEJSCE

PRODUCENT

DANIE KULINARNE

1

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ŁUKOSZ”, Jaworze

karminadle z indyka z warzywami

2

Zakłady Drobiarskie LANGNER, Karolinki

roladki faszerowane

3

„JK” Sp. z o.o., Lublin

zupa serwatkowa z chrzanem

 

2. GOTOWE POTRAWY MIĘSNE

MIEJSCE

PRODUCENT

DANIE KULINARNE

1

Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski ERNESTYN JANETA, Lubomia

golonko pieczone z kapustą

2

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-UsługoweMARK’S” Sp. z o.o., Prusak

golonka walichnowska gotowana

3

INDYKPOL S.A., Olsztyn

udziec z indyka po staropolsku

 

3. DANIA WARZYWNO-MIĘSNE

MIEJSCE

PRODUCENT

DANIE KULINARNE

1

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-UsługoweMARK’S” Sp. z o.o., Prusak

fasolka po bretońsku

 

4. DANIA MĄCZNE Z FARSZEM MIĘSNYM

MIEJSCE

PRODUCENT

DANIE KULINARNE

1

Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski ERNESTYN JANETA, Lubomia

pierogi z podrobami

2

Delikatesy Mięsne PROSIACZEK Halina Olszewska, Poznań

pierogi z mięsem cielęcym

3

PHU Klaudiusz Balcerzak - Zakład Mięsny „Stary Dworzec”, Sława

pierogi kresowe

 

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla zakładu:

Zakład Rzeźniczo - Wędliniarski ERNESTYN JANETA, Lubomia

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. BHP w Kielcach
    2019-02-27

    Od 6 do 8 czerwca br. w Kielcach po raz trzeci odbywać się będą Międzynarodowe Targi Bezpieczeństwa i Ochrony Pracy oraz Systemów Zabezpieczeń Przeciwpożarowych KIELCE WORK SAFETY-EXPO. [...]

  2. The Brewers of Europe Forum w Antwerpii
    2019-01-21

    W dniach 3-4 czerwca 2019 roku, w Antwerpii odbędzie się druga edycja The Brewers of Europe Forum. Podczas wydarzenia spotykają się przedstawiciele browarów z całej Europy. Po niezwykle [...]

  3. Geoportal Dolny Śląsk
    2018-10-22

    Portal Mapowy Województwa Dolnośląskiego prezentuje dane przestrzenne i mapy z obszaru województwa dolnośląskiego. Między innymi dane geodezyjne, mapy historyczne, topograficzne, przyrod[...]

  4. Innowacyjne rozwiązania automatyzacji
    2018-10-12

    W imieniu Przemysłowego Instytutu Automatyki i Pomiarów PIAP, ABB oraz partnerów wydarzenia zapraszamy na konferencję pt. "Innowacyjne rozwiązania automatyzacji odpowiadające trendom ryn[...]

  5. Bezpieczeństwo na budowach
    2018-09-27

    12 października 2018 roku w hotelu FERO EXPRESS w Krakowie odbędzie się szkolenie "Odpowiedzialność za bezpieczeństwo osób sprawujących samodzielne funkcje techniczne oraz osób kierujący[...]

  6. Polityka jakości w ABM Greiffenberger Polska
    2018-09-24

    100% jakościowej kontroli elektrycznej, mechanicznej i wizualnej - polityka jakości w ABM Greiffenberger Polska Sp. z o.o. MOVIDA zaprasza do udziału w IV FORUM JAKOŚĆ DOS[...]

  7. Powstanie spółka Polskie Domy Drewniane
    2018-08-10

    Na mocy podpisanej przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacji ustawy Prawo ochrony środowiska, powstanie spółka Polskie Domy Drewniane, która zajmie się budową energooszczędnych domów dr[...]

  8. Prof. Z. Kledyński na czele samorządu zawodowego
    2018-07-05

    Podczas XVII Krajowego Zjazdu Sprawozdawczo-Wyborczego Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa, który odbył się 29-30 czerwca 2018 r. w Warszawie, wybrano nowe władze samorządu zawodowego inżynierów.

    [...]

  9. Jakość - problemy i rozwiązania
    2018-06-12

    XIV MIĘDZYNARODOWY KONGRES NAUKOWY "PROBLEMATYKA NORMALIZACJI, JAKOŚCI I KODYFIKACJI W ASPEKCIE INTEGRACJI Z NATO I UNIĄ EUROPEJSKĄ" 25-28 września 2018 r. Rewita - WDW Zak[...]

  10. Targi dobre jak chleb. POLAGRA TECH 2018
    2018-06-11

    Już jesienią, w dniach od 30 września do 4 października w przestrzeniach Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się kolejna edycja targów POLAGRA TECH. W tym roku w ich[...]