W poniedziałek, 2 maja, w Dniu Flagi, Wielkopolanie spotkali się w Poznaniu przed Wielkopolskim Urzędem Wojewódzkim, by być świadkami wypieku największego mazurka w barwach narodowych.

Stolica Wielkopolski może poszczycić się faktem, że jako jedyne miasto w kraju uwiecznione zostało w treści hymnu narodowego. To wyróżnienie i związek Poznania z symbolami narodowymi jest okazją do tego, by 2 maja w wyjątkowej oprawie świętować Dzień Flagi.

W ubiegłym roku spektakularna 100-metrowa flaga uszyta ręcznie przez wielkopolskich gimnazjalistów przykuła uwagę całego kraju. Do tegorocznego flagowego projektu wojewoda wielkopolski Piotr Florek zaprosił najstarszy w Polsce Cech Cukierników i Piekarzy z Poznania. Mistrzowie sztuki cukierniczej podjęli się wyzwania i przygotowali największy w Europie mazurek lukrowany na biało i czerwono, o wymiarach 7,2 x 0,8 m. Ważący ponad pół tony wypiek był słodkim finałem pełnych niespodzianek wojewódzkich obchodów Dnia Flagi. Budynek Urzędu Wojewódzkiego ozdobiono gigantyczną biało-czerwoną flagą o powierzchni 150 m2. Sygnałem, który o godz. 11 rozpoczął świętowanie, było oficjalne wciągnięcie flagi państwowej na maszt przed urzędem. Po ceremoniale w asyście wojska polskiego specjalny repertuar zaprezentowała Orkiestra Reprezentacyjna Sił Powietrznych.

Ciasto pokrojono na 2300 części, które rozeszło się w 20 minut.
Dzień Flagi Rzeczpospolitej obchodzimy od 2004 roku.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]