Akademia Mistrza, cukiernicy z całej polski oraz ich partnerz biznesowi (ZTKruszwica, Unifine, Martin Braun, Barry Callebaut, PZ Piekarz, PHPiU Centrum) zainicjowali niezwykłe wydarzenie. 30 kwietnia br. w Koninie odbędzie się Memoriał im. Jarka Preusa w piłce koszykowej . Zawody sportowo – rekreacyjne mają na celu uczczenie pamięci zmarłego tragicznie cukiernika Jarka Preusa, którego pasją była koszykówka oraz cukiernictwo. Przez ostatnie dwa lata odbywały się tylko zawody, a w tym roku Akademia Mistrza postanowiła dołączyć się do tej imprezy i pokazać drugą pasję Jarka – cukiernictwo.

„Wraz z cukiernikami z całej Polski postanowiliśmy zrobić tort w kształcie boiska do koszykówki w skali 1:3 (5x9 m). Prace na tym tortem będą prowadzone w Koninie w cukierni Preus od środy 27 kwietnia, a finał zaplanowany został na 30 kwietnia w centrum Konina, przed halą sportową Rondo” powiedziała Katarzyna Noga, kierownik marketingu PP ZT Kruszwica. Wydarzenie rozpocznie sie o godzinie 10.00, a o godzinie 14.00 zakończą się prace nad tortem. Wówczas zostanie on podzielony i rozdany mieszkańcom miasta. Przy tej okazji odbędzie sie charytatywna zbiórka pieniędzy. Zebrane środki będą przekazane na rzecz dwumiesięcznej Iguni Ręglewskiej, która urodziła się z Zespołem Aperta i potrzebuje kosztownej operacji dla ratowania życia
(http://igunia.reglewski.com/).

Bezinteresowność, z jaką wszystkie zaangażowane osoby podchodzą do realizacji tego wyjątkowego dzieła, potwierdza znaną od lat prawdę, że polscy cukiernicy i piekarze nie są obojętni na potrzeby innych.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]