Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w marcu 2011 r., w stosunku do lutego, wzrosły o 0,9%, przy czym dynamika wzrostu cen była różna w poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miał w tym okresie wzrost cen żywności (o 2,2%), towarów i usług związanych z transportem (o 1,6%) oraz wyższe ceny odzieży i obuwia (o 3,1%), które podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 0,49 pkt proc. i po 0,15 pkt proc. - poinformował Główny Urząd Statystyczny.

W marcu br. odnotowano znaczny wzrost cen żywności (o 2,2% wobec wzrostu o 0,7% w lutym br.). Najbardziej podrożał cukier (o 39,4%). Nadal rosły ceny mąki (o 4,9%) oraz pieczywa (o 2,6%). Ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 2,3%, w tym drobiu – o 9,9%, mięsa wieprzowego – o 1,0%, mięsa wołowego – o 0,9%, a wędlin – o 0,4%.

W marcu br. więcej płacono też za miód (o 2,0%), tłuszcze roślinne i masło (po 1,7%), warzywa (o 1,6%) oraz ryż (o 1,1%). Utrzymała się także wzrostowa tendencja cen artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, za które w marcu br. należało zapłacić przeciętnie o 0,6% więcej niż w poprzednim miesiącu.

W marcu po raz kolejny odnotowano wzrost cen napojów bezalkoholowych (o 0,5%), w tym kawy – o 1,1%, soków – o 0,4%, herbaty – o 0,3%, a wód mineralnych lub źródlanych – o 0,2% , a napoje alkoholowe podrożały o 0,1%. Natomiast za wyroby tytoniowe konsumenci płacili o 0,4% więcej niż w poprzednim miesiącu. W marcu o 0,5% wzrosły ceny w restauracjach i hotelach.

Spośród innych towarów i usług, w marcu br. wzrosły opłaty z zakresie ubezpieczeń (o 2,4%). Podrożały usługi świadczone w salonach fryzjerskich, kosmetycznych i zakładach pielęgnacyjnych (o 0,5%). Nieznacznie więcej niż w lutym br. należało zapłacić także za środki do higieny osobistej (o 0,2%) oraz wyroby kosmetyczne i perfumeryjne (o 0,1%).

/ eGospodarka.pl/ 14.04.2011

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]