Tegoroczne lokalne zbiórki żywności odbyły się 8-10 kwietnia. Jak co roku Banki Żywności zachęcały klientów sklepów do podzielenia się swoimi zakupami z potrzebującymi. Akcja zrealizowana została w 1500 sklepach w różnych regionach Polski. 18 Banków Żywności z pomocą 16 tys. wolontariuszy zebrało 190 t artykułów spożywczych, które tuż przed świętami trafią do najbardziej potrzebujących.

„Cieszymy się, że pomimo trudnej sytuacji na rynku i rosnących cen żywności, Polacy po raz kolejny wykazali się dobrym sercem i chęcią pomocy innym. Zebrana żywność trafi do kilkudziesięciu tysięcy osób w Polsce. Dla wielu z nich otrzymana pomoc będzie jedyną szansą na godne spędzenie Świąt Wielkiej Nocy” – mówi Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

„Wielkanocna Zbiórka Żywności” w tym roku zorganizowana została przez Banki Żywności w: Elblągu, Częstochowie, Gorzowie Wielkopolskim, Krakowie, Lesznie, Olsztynie, Ostrowcu Świętokrzyskim, Pile, Poznaniu, Radomiu Rudzie Śląskiej, Siedlcach, Suwałkach, Tarnobrzegu, Tczewie, Toruniu, Gdańsku oraz w Kielcach.

W Niedzielę Palmową, 17 kwietnia, Bank Żywności w Warszawie organizuje akcję „JAJO!”, która ma na celu zebranie jak największej liczby jaj, które tradycyjnie trafią na wielkanocne stoły najbardziej potrzebujących. Jaja zbierane będą pod warszawskimi kościołami, a akcji towarzyszyć będzie festyn malowania pisanek, który odbędzie się na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. W zeszłym roku podczas akcji zebrano ponad 33 tys. jaj.

„Wielkanocna Zbiórka Żywności” jest coroczną akcją organizowaną przez wybrane Banki Żywności. Produkty zebrane w trakcie akcji przekazywane są lokalnym fundacjom i stowarzyszeniom, które m.in. prowadzą jadłodajnie, ośrodki pomocy, wspierają osoby chore, rodziny i dzieci. Systematyczna współpraca Banków Żywności z lokalnymi organizacjami pozarządowymi, pozwala na dotarcie z pomocą do tych, którzy najbardziej jej potrzebują.

Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]