Dolny Śląsk, Wielkopolska oraz woj. Kujawsko-Pomorskie przodują w liczbie działających grup producenckich. jest na drugim miejscu w kraju, jeśli chodzi o liczbę grup producenckich. Chodzi w tym o to, żeby produkować taniej, żeby skorzystać z preferencji i żeby łatwiej sprzedawać.

Rolnicy z okolic Strzelina założyli zbożową grupę producencką. Gospodarują wspólnie od 5 lat. Mają wydzierżawione od GS-u magazyny i suszarnie. Handlują nawozami i środkami ochrony roślin. Teraz skończyło się przysługujące im wsparcie w wysokości od 2-5 % od wartości sprzedanej produkcji. Znaleźli jednak proste rozwiązanie. Stworzyli po prostu nową grupę w tym samym składzie i z identyczną działalnością, ale o innej nazwie. Dzięki temu znowu mogą korzystać z unijnego wsparcia. Teraz chcą modernizować magazyny.

– Indywidualny biznes nie ma szans – twardo mówi prof. Andrzej Kaleta z Katedry Zarządzania Strategicznego Uniwersytetu Ekonomiczny we Wrocławiu. – Wspólne zakupy i wspólna sprzedaż to warunek konkurencyjności. Wszędzie dzisiejsza gospodarka opiera się na współpracy, na współdziałaniu. Im więcej relacji budujemy, tym większe szanse, że odniesiemy sukces.

Mimo niewątpliwych korzyści grupy producenckie powstają opornie. Wprawdzie to właśnie na Dolnym Śląsku jest połowa krajowych grup ziemniaczanych, ale tylko jedna grupa...sadowników. Najczęściej powstają grupy zbożowe. Na dolnym Śląsku istnieje już 86 grup producenckich.

(Źródło: TVP Wrocław)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]