Stowarzyszenie Polskich Barmanów otrzymało zaproszenie do udziału w Międzynarodowych Zawodach Barmańskich z Calvadosem w roli głównej. Impreza, która odbyła się 4.04.2011 r. w Deauville w Normandii ma już 15-letnią historię i zgromadziła przedstawicieli następujących krajów Europy: Belgia, Estonia, Finlandia, Francja, Holandia, Luksemburg, Niemcy, Szwajcaria, Szwecja, Wielka Brytania, Włochy i pierwszy raz w tym roku Polska.

Międzynarodowe konkursy rozgrywane były w trzech kategoriach: młodzi barmani – uczniowie szkół gastronomicznych, profesjonalni barmani oraz dziennikarze. W każdej konkurencji braliśmy udział.

Nasz kraj reprezentowali:

- w kategorii „uczniowie” - Mateusz Ociński z drinkiem Le Merteau de Thor

- w kategorii „ profesjonalni barmani” Wojciech Urbański z drinkiem Violet Hill (fiołkowe wzgórze)

Międzynarodowe jury za zamkniętymi drzwiami oceniało smak i wygląd drinków, a jury technicznie patrzyło na ręce każdemu z uczestników. Poziom konkursów był bardzo wysoki, ale też dopisało szczęście naszej reprezentacji. Byliśmy jedynym krajem, który zdobył nagrody w dwóch konkurencjach. Mateusz Ociński - I miejsce w kategorii „uczniowie” i Maria Burska – II miejsce w kategorii „dziennikarze”.

Poza konkursami międzynarodowymi odbyły się konkursy dla uczestników francuskich w dwóch kategoriach: uczniowie i profesjonaliści, a na zakończenie wszystkich rozgrywek odbył się konkurs producentów Calvadosów. Dwunastu producentów zaprezentowało swoje autorskie drinki.

I miejsce w tej konkurencji zajął Didier Bedu – dyrektor generalny Cateau du Breuill.

Cała impreza zorganizowana przez Stowarzyszenie Producentów Calvadosu w Normandii we współpracy ze Stowarzyszeniem Barmanów – Okręg Normandii – przygotowana była z wielkim rozmachem.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]