W roku 2010 polski rynek był stabilny, sprzedano wtedy 4,36 mld puszek do napojów, co, w porównaniu z rokiem 2009, oznaczało niewielki wzrost wynoszący 0,7%.
Głównym segmentem rynku, na potrzeby, którego produkuje się puszki, jest rynek piwa, gdzie w roku 2010 sprzedaż zwiększyła się o 1,2%. Natomiast sprzedaż puszek do napojów bezalkoholowych nieco spadła, wynosząc w tym samym okresie -1,5%.
W kategorii napojów bezalkoholowych, w całej Europie odnotowano wzrost rzędu 7,5% w ujęciu rocznym, co oznaczało sprzedaż w wysokości 26,4 mld puszek. Wzrost odnotowany na rynku wynosił 3,2%, lub, innymi słowy, 27,7 mld puszek. Krajami warunkującymi wzrost sprzedaży puszek na rynku napojów bezalkoholowych były Austria, Wielka Brytania, Skandynawia, Niemcy, Turcja oraz Wspólnota Niepodległych Państw, natomiast w przypadku rynku piwa, do wzrostu przyczyniły się Skandynawia, Francja oraz Niemcy. Duże ożywienie rynku było również skutkiem powstania nowych linii rozlewniczych we Francji i Skandynawii. Jeśli natomiast chodzi o rynek napojów energetycznych, to kontynuuje on intensywny wzrost w całej Europie.
Źródło: Informacja prasowa Ball Packaging Europe
Konferencja "Jak edukować Polaków...
W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]
Negocjacje między UE, a Mercosur
Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]
Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]