W ubiegłym roku znacznie wzrosła powierzchni upraw roślin modyfikowanych genetycznie - ogłosiła w raporcie organizacji ISAAA. W 2010 r. ponad 15 milionów rolników z 29 krajów uprawiało rośliny genetycznie zmodyfikowane. Rosły one na powierzchni 148 mln hektarów. Oznacza to wzrost o 10 %. 2009 roku bowiem te uprawy zajmowały powierzchnię 134 mln ha. Zajmowało się nimi 14 mln rolników.

Jak wynika z raportu organizacji, uprawą GMO są przede wszystkim zainteresowani właściciele małych i niezamożnych gospodarstw z krajów rozwijających się. To ok. 90 % wszystkich rolników uprawiających rośliny genetycznie modyfikowane.
Pierwsze rośliny genetycznie modyfikowane zostały zasadzone komercyjnie w 1996 roku. Rekordowy, bo 87-krotny wzrost areału upraw, jak pokazuje raport, spowodował, że jest to najszybciej rozwijającą się technologia w historii rolnictwa. W 1996 roku uprawy GMO zajmowały 1,7 mln ha. Od tego czasu co roku wzrost powierzchni upraw GMO był przeważnie dwucyfrowy.

W Unii Europejskiej dopuszczone do uprawy są dwie rośliny genetycznie zmodyfikowane: kukurydza z genem Bt oraz ziemniak Amflora. Są one uprawiane w ośmiu krajach członkowskich. Są to: Hiszpania, Portugalia, Niemcy, Polska, Czechy, Słowacja, Rumunia i Szwecja. Według szacunków kukurydza GMO rośnie w Europie na powierzchni ponad 91 tys. hektarów, w czego w naszym kraju ok. 3 tys. ha.

Jak podaje ISAAA, w 2010 roku wzrosła z 25 do 29 liczba krajów, w których są uprawiane rośliny GMO. I ten trend jest zwyżkowy.

(Źródło: Gazeta Wyborcza, www.gazeta.pl)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]