Rosnące ceny żywności powodują, że kupujemy produkty gorsze jakościowo lub rezygnujemy z zakupu danego artykułu. Rozsądne wykorzystywanie zasobów może być rozwiązaniem tego problemu. Banki Żywności apelują o niemarnowanie żywności.

W Polsce 30% konsumentów przyznaje się do marnowania żywności. Szacuje się, że stanowi to ok. 4 mln t jedzenia rocznie. Głównym powodem są zbyt duże zakupy, ale prawie równie ważnymi przyczynami są: złe przechowywanie, przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz zła jakość kupionego produktu. Najczęściej wyrzucamy podstawowe produkty, takie jak: chleb, ziemniaki, wędliny oraz owoce i warzywa. Jednocześnie według badań zrealizowanych 2010 r. przez MillwardBrown SMG/KRC dla Federacji Polskich Banków Żywności tylko 8% społeczeństwa postrzega marnowania jedzenia jako istotny problem.

W Polsce przeciętna osoba wydaje na zakup żywności ok. 240 zł miesięcznie. W Polsce ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, jednocześnie aż 40% społeczeństwa nie może sobie pozwolić na pełnowartościowy posiłek.

Banki Żywności od 1993 r. skutecznie działają na rzecz ograniczania skali marnowania żywności w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności, skupiająca 27 Banków Żywności, współpracując z producentami i dystrybutorami żywności przekazuje nadwyżki artykułów spożywczych najuboższym. Federacja Polskich Banków Żywności prowadzi również szeroko zakrojone akcje edukacyjne z zakresu niemarnowania jedzenia oraz racjonalnego wykorzystywania żywności.

Federacja Polskich Banków Żywności we współpracy z firmą Adobe, w ramach projektu edukacyjnego „Nie marnuj jedzenia”, przygotowała specjalną aplikację „Bank Smaków”, będącą bazą przepisów kulinarnych, pozwalających na sprawdzenie, jakie potrawy można przygotować z produktów znajdujących się obecnie w naszym domu. Aplikacja w łatwy i ciekawy sposób, wskaże przepisy, które pozwolą nam na przygotowanie potraw na bazie wskazanych przez nas produktów. Aplikacja dostępna jest pod adresem: http://www.niemarnuje.pl/bank-smakow/aktualnosci.html

Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]