Rosnące ceny żywności powodują, że kupujemy produkty gorsze jakościowo lub rezygnujemy z zakupu danego artykułu. Rozsądne wykorzystywanie zasobów może być rozwiązaniem tego problemu. Banki Żywności apelują o niemarnowanie żywności. W Polsce 30% konsumentów przyznaje się do marnowania żywności. Szacuje się, że stanowi to ok. 4 mln t jedzenia rocznie. Głównym powodem są zbyt duże zakupy, ale prawie równie ważnymi przyczynami są: złe przechowywanie, przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz zła jakość kupionego produktu. Najczęściej wyrzucamy podstawowe produkty, takie jak: chleb, ziemniaki, wędliny oraz owoce i warzywa. Jednocześnie według badań zrealizowanych 2010 r. przez MillwardBrown SMG/KRC dla Federacji Polskich Banków Żywności tylko 8% społeczeństwa postrzega marnowania jedzenia jako istotny problem. W Polsce przeciętna osoba wydaje na zakup żywności ok. 240 zł miesięcznie. W Polsce ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, jednocześnie aż 40% społeczeństwa nie może sobie pozwolić na pełnowartościowy posiłek. Banki Żywności od 1993 r. skutecznie działają na rzecz ograniczania skali marnowania żywności w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności, skupiająca 27 Banków Żywności, współpracując z producentami i dystrybutorami żywności przekazuje nadwyżki artykułów spożywczych najuboższym. Federacja Polskich Banków Żywności prowadzi również szeroko zakrojone akcje edukacyjne z zakresu niemarnowania jedzenia oraz racjonalnego wykorzystywania żywności. Federacja Polskich Banków Żywności we współpracy z firmą Adobe, w ramach projektu edukacyjnego „Nie marnuj jedzenia”, przygotowała specjalną aplikację „Bank Smaków”, będącą bazą przepisów kulinarnych, pozwalających na sprawdzenie, jakie potrawy można przygotować z produktów znajdujących się obecnie w naszym domu. Aplikacja w łatwy i ciekawy sposób, wskaże przepisy, które pozwolą nam na przygotowanie potraw na bazie wskazanych przez nas produktów. Aplikacja dostępna jest pod adresem: http://www.niemarnuje.pl/bank-smakow/aktualnosci.html Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności
W Polsce 30% konsumentów przyznaje się do marnowania żywności. Szacuje się, że stanowi to ok. 4 mln t jedzenia rocznie. Głównym powodem są zbyt duże zakupy, ale prawie równie ważnymi przyczynami są: złe przechowywanie, przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz zła jakość kupionego produktu. Najczęściej wyrzucamy podstawowe produkty, takie jak: chleb, ziemniaki, wędliny oraz owoce i warzywa. Jednocześnie według badań zrealizowanych 2010 r. przez MillwardBrown SMG/KRC dla Federacji Polskich Banków Żywności tylko 8% społeczeństwa postrzega marnowania jedzenia jako istotny problem.
W Polsce przeciętna osoba wydaje na zakup żywności ok. 240 zł miesięcznie. W Polsce ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, jednocześnie aż 40% społeczeństwa nie może sobie pozwolić na pełnowartościowy posiłek.
Banki Żywności od 1993 r. skutecznie działają na rzecz ograniczania skali marnowania żywności w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności, skupiająca 27 Banków Żywności, współpracując z producentami i dystrybutorami żywności przekazuje nadwyżki artykułów spożywczych najuboższym. Federacja Polskich Banków Żywności prowadzi również szeroko zakrojone akcje edukacyjne z zakresu niemarnowania jedzenia oraz racjonalnego wykorzystywania żywności.
Federacja Polskich Banków Żywności we współpracy z firmą Adobe, w ramach projektu edukacyjnego „Nie marnuj jedzenia”, przygotowała specjalną aplikację „Bank Smaków”, będącą bazą przepisów kulinarnych, pozwalających na sprawdzenie, jakie potrawy można przygotować z produktów znajdujących się obecnie w naszym domu. Aplikacja w łatwy i ciekawy sposób, wskaże przepisy, które pozwolą nam na przygotowanie potraw na bazie wskazanych przez nas produktów. Aplikacja dostępna jest pod adresem: http://www.niemarnuje.pl/bank-smakow/aktualnosci.html
Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności