Mistrzostwa Świata w rzeźbieniu w lodzie na Alasce ponownie zakończyły się ogromnym sukcesem rzeźbiarzy lodowych z Ice Team przy Cukierni Kandulski! Robert Burkat i Michał Mizuła wrócili z Mistrzostw Świata z tytułem wicemistrzów świata!

W ramach mistrzostw odbywają się dwa konkursy: konkurs 3-dniowy, w którym 1-2 osobowe drużyny mają 3 dni na stworzenie rzeźby z jednego bloku lodowego o wymiarach: 2,5 x 1,6 x 0,8 m oraz konkurs 6-dniowy, w którym powstają ogromne instalacje artystyczne z 10 bloków lodowych o wymiarach: 1,2 x 1,8 x 1 m, ważących w sumie 20 ton. Właśnie w tym większym konkursie startowali poznaniacy.

W tym roku w konkursie wzięło udział 100 artystów z 18 stanów oraz 25 krajów, m.in. z Japonii, Chin, Mongolii, Hiszpanii, Francji, Rosji, Finlandii, Słowenii, Niemiec, Holandii, Belgii, USA, Łotwy oraz Polski. Poziom prac konkursowych - jak stwierdziło jury - był bardzo wysoki. Prace oceniano w dwóch kategoriach realistyce i abstrakcji. Klasyfikacja w kategorii Abstrakcja: 1. miejsce: Rosja, 2. miejsce: Polska – Francja (Robert Burkat, Michał Mizuła, Mateusz Łowisz, Samuel Girault), 3. miejsce: USA. Klasyfikacja w kategorii Realizm: 1. miejsce: Japonia, 2. miejsce: USA, 3. miejsce: Rosja.

Nie był to pierwszy tegoroczny sukces ICE TEAM. W lutym rzeźbiarze zdobyli również srebrny medal na Międzynarodowym Festiwalu Artystycznego Rzeźbienia w Lodzie w Ottawie oraz złoty na Mistrzostwach Polski „Śniegolepy” w Szklarskiej Porębie.

Udział w mistrzostwach możliwy był dzięki pomocy sponsorów, firm: Agart, Afekt oraz UNIFINE.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]