Od 20-25 marca br. Dacian Cioloş, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich będzie przebywał z wizytą w Chinach w celu promowania europejskich produktów spożywczych i napojów wysokiej jakości, objętych oznaczeniami geograficznymi. Komisarzowi towarzyszyć będzie trzydziestoosobowa delegacja przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Unii Europejskiej reprezentujących asortyment apetycznych produktów znanych na całym świecie.

Podczas spotkań z przedstawicielami chińskiej administracji komisarz będzie również dążył do podjęcia współpracy w zakresie wzajemnego uznawania chińskich i europejskich oznaczeń geograficznych produktów spożywczych. Komisarz Cioloş będzie też uczestniczył w imprezach z udziałem przedsiębiorstw i władz wokół rolnictwa i oznaczeń geograficznych oraz w oficjalnej inauguracji sztandarowego projektu w zakresie wymiany handlowej UE-Chiny – jednego z największych tego typu programów UE w dziedzinie handlu, jakie kiedykolwiek powstały.

Chiny również dysponują szerokim asortymentem tradycyjnych produktów. Komisarz Cioloş spotka się z odpowiadającymi mu rangą przedstawicielami chińskiego rządu, aby omówić najlepsze sposoby wzajemnej ochrony produktów objętych tymi oznaczeniami i promowania obrotu nimi na rynkach w Chinach i w UE. Komisarz spotka się z czołowymi przedstawicielami chińskiego rządu, w tym z wicepremierem (odpowiedzialnym za rolnictwo) Hui Liangyu, ministrem rolnictwa Han Changfu, ministrem handlu Chen Deming, ministrem Zhi Shuping z Centralnej Administracji Kontroli Jakości, Inspekcji i Kwarantanny oraz wiceministrem Fu Shuangjian z Państwowej Administracji ds. Przemysłu i Handlu.

Chińska kuchnia cieszy się ogromną popularnością w Europie. Z badania przeprowadzonego w 2006 r. wynika, że kuchnie chińska i wschodnia są w UE najbardziej popularnymi kuchniami obcego pochodzenia, a ich udział w rynku wynosi 42%. Świadczy to wymownie o bardzo entuzjastycznym nastawieniu do chińskich produktów w Europie. W ostatnich latach wymiana handlowa produktami rolnymi UE-Chiny znacząco wzrosła – eksport UE wzrósł w 2010 r. o 50% w porównaniu do roku poprzedniego. W Szanghaju komisarz Cioloş weźmie udział we wręczeniu nagród najlepszym mistrzom sztuki kulinarnej w mieście i w publicznym konkursie kulinarnym na najlepsze dania łączące europejskie i chińskie inspiracje. Otworzy też tydzień promocji europejskich oznaczeń geograficznych w wielu znanych szanghajskich restauracji.

Źródło: Wydział prasy Komisja Europejska Przedstawicielstwo w Polsce

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]