20 marca rozpocznie się misja handlowa Unii Europejskiej w Chinach, której celem jest promocja europejskich wyrobów rolno–spożywczych. Wizyta komisarza Daciana Cioloşa jest dowodem na to, jak duże znaczenie dla unijnych instytucji ma chiński rynek. Udział w misji weźmie także przedstawiciel polskiego przemysłu spirytusowego – Leszek Wiwała.

Na czele misji stoi Dacian Cioloş, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. Jego zadaniem będzie przede wszystkim zachęcenie chińskich polityków i urzędników do uznania i chronienia unijnych produktów posiadających oznaczenia geograficzne. Komisarz oraz towarzyszące mu osoby będą także przekonywać do szerokiego otwarcia chińskiego rynku na unijne produkty rolno-spożywcze. Jedynym przedstawicielem polskiego przemysłu spożywczego, biorącym udział w misji, będzie Leszek Wiwała, prezes zarządu Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy (ZP PPS). Zorganizowanie tej wizyty dowodzi, że dostęp do chińskiego rynku jest traktowany priorytetowo przez unijne instytucje. Komisja Europejska zdaje sobie sprawę, jak duże znaczenie ma ekspansja w Chinach dla unijnych producentów. Zaproszenie naszej organizacji do udziału w wizycie dowodzi, że polskie wódki są doceniane przez unijnych urzędników, którzy widzą w nich jedną z potencjalnych „lokomotyw” europejskiego eksportu – twierdzi prezes ZP PPS.

Przybycie komisarza Cioloşa wraz z towarzyszącą mu delegacją będzie najważniejszym elementem Europejskiego Tygodnia Produktów Chronionych Oznaczeniem Geograficznym. Kilkudniowy program wizyty wypełniony jest spotkaniami z chińskimi politykami, urzędnikami, dziennikarzami i biznesmenami. Odbędą się także liczne seminaria, wykłady na Uniwersytecie Rolniczym w Pekinie oraz pokazy kulinarne dla dziennikarzy i osób związanych z gastronomią. Przedstawiciele unijnych producentów odwiedzą Pekin, Szanghaj oraz Kanton, czyli najważniejsze gospodarcze centra Kraju Środka. Mam nadzieję, że rozmowy, które przeprowadzę w Chinach, przełożą się na konkretne zainteresowanie polską wódką ze strony chińskich przedsiębiorców. Zdobycie nawet niewielkiego udziału w olbrzymim i szybko rosnącym chińskim rynku jest marzeniem każdego producenta – przekonuje Leszek Wiwała.

Co prawda mieszkańcy Chin uchodzą w kwestii żywności za tradycjonalistów, ale coraz więcej obywateli Państwa Środka pragnie żyć zgodnie z europejskimi wzorcami. Rosnące aspiracje wielomilionowej klasy średniej widać wyraźnie w zmieniającej się strukturze konsumpcji napojów alkoholowych. Chiński rynek mocnych trunków należy do światowej czołówki (ponad 0,5 mld 9-litrowych skrzynek), ale w ok. 99 % z składa się z lokalnych napojów. Królują wśród nich napoje wytwarzane z pszenicy i ryżu, określane wspólną nazwą baijiu. Chińczycy nie produkują wódki w naszym tego słowa znaczeniu, tym niemniej z roku na rok rośnie ich zainteresowanie tym wyrobem. O ile 1999 r. import wynosił 28,5 tysięcy 9-litrowych skrzynek, to już w 2008 r. było to ponad 300 tysięcy skrzynek. Spośród polskich wódek największą popularność zyskały do tej pory Wyborowa oraz Belvedere.

Udział w misji Komisji Europejskiej nie będzie pierwszą okazją do kontaktu pomiędzy polskim przemysłem spirytusowym a chińską administracją. W 2009 r. w Polsce gościli przedstawiciele Administracji Norm (odpowiednik Polskiego Komitetu Normalizacyjnego) oraz Ludowego Instytutu Żywności i Fermentacji. Podczas wizyty zwiedzili tradycyjną gorzelnię, zakład rektyfikacyjny i rozlewnie wódki, a także spotkali się z przedstawicielami polskiej administracji oraz naukowcami zajmującymi się badaniami nad jakością wódki. Chińczycy dopiero zdobywają wiedzę o europejskich trunkach, dlatego ważne jest to, aby być na tym rynku właśnie w tym momencie. Z sukcesem udaje się to producentom francuskich win czy szkockiej whisky. Mam nadzieję, że polskie wódki zdobędą w Pekinie czy Szanghaju mocną pozycję, na którą zasługują dzięki swej jakości i wieloletniej tradycji. – podsumował prezes ZP PPS.

Źródło: ZP PPS

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]