Jak smakować piwo, od słodu do piwa czy analiza sensoryczna piwa - takie m.in. zagadnienia poznawać będą słuchacze nowego kierunku studiów podyplomowych. - Menedżer Technologii Smaku – otwartego w lutym na Politechnice Łódzkiej.

Studia podyplomowe o tym charakterze są przeznaczone zarówno dla właścicieli małych restauracji, jak i technologów żywienia z dużych przedsiębiorstw. Studiować będzie mogło około 30 osób, a ich zajęcia będą obejmować zagadnienia technologii żywienia, najnowszych trendów w produkcji żywności, jej trwałości, higienizacji, a także zajęć praktycznych obejmujących warsztaty gastronomiczne. Program studiów był współtworzony z udziałem Slow Food Polska i przy jednoczesnym współfinansowaniu w 80% z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Tematykę „piwną” koordynuje prof. Ambroziak z Instytutu Produktów Fermentacyjnych Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Instytut z racji swoich zadań statutowych i badawczych zajmuje się miedzy innymi żywnością funkcjonalna o cechach prozdrowotnych, w tym otrzymywanej na drodze procesów fermentacyjnych, higieną produkcji żywności, jej trwałością mikrobiologiczną, a w ramach zajęć studium podyplomowego zapozna słuchaczy z różnorodną tematyką z zakresu żywności fermentowanej, funkcjonalnej i higieny proponując z zakresu browarnictwa wykłady i warsztaty o następującej tematyce:

- Jak smakować piwo
- Piwo na zdrowie
- Od słodu do piwa
- Biologiczne utlenianie alkoholu- pić albo nie pić
- Analiza sensoryczna jako element oceny jakości
- Sprawdzenie wrażliwości sensorycznej degustatorów w zakresie węchu, progi różnicy smakowej
- Testy konsumenckie

„Studenci zapoznają się m.in. z technologią produkcji piwa, cechami korzystnymi piwa w diecie, a także jak piwo smakować i degustować oraz oceniać. A więc wszystko co świadomy amator piwa, powinien wiedzieć od strony kulinarnej, towarzyskiej, po to, aby wypić złocisty napój z przyjemnością. Oczywiście wskażemy również na umiar w spożywaniu i zdrowy rozsądek, który zawsze gdy w grę wchodzi alkohol powinien nas chronić przed zagrożeniami.” - mówi autor tej części zajęć, Prof. Wojciech Ambroziak.

Jednym z celów włączenia tematyki piwnej w program szkolenia jest pokazanie iż piwo może i powinno być wykorzystywane w kuchni jako integralny składnik, ciekawie komponujący się z wieloma elementami środkowoeuropejskiej kuchni i stanowiący jej naturalne uzupełnienie – jak wino w diecie śródziemnomorskiej. Umiarkowane, odpowiedzialne picie piwa może być częścią zdrowego stylu życia.

O ile bowiem znajomość rodzajów i odmian wina oraz tajników jego komponowania z rozmaitymi potrawami uchodzi za nieodzowny element kulinarnej edukacji, o tyle podobna wiedza na temat piwa nie jest rozpowszechniona. Tymczasem znajomość rodzajów piwa, uwarunkowań smakowych, sposobów wytwarzania, wpływu na dietę i metabolizm, wreszcie dobieranie odpowiedniego rodzaju piwa do konkretnych dań może istotnie wzbogacić możliwości kulinarne.

Wprowadzenie tematyki piwowarskiej do programu studiów podyplomowych Menedżer Technologii Smaku może być stałym elementem współpracy Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie z uczelniami prowadzącymi kierunki piwowarskie i fermentacyjne w ramach powstającej Rady Naukowej ds. Walorów Żywieniowych Napojów Fermentowanych. Koordynatorem studiów Menedżer Technologii Smaku będzie dr Iwona Staniec z Wydziału Organizacji i Zarządzania PŁ.

Dlatego w programie studiów Manager Smaku duża uwaga poświęcona będzie kwestiom zdrowotnym spożywania alkoholu, kulturze jego picia oraz zapobieganiu negatywnym skutkom nadmiernej konsumpcji.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]