Prezes Związku Rzemiosła Polskiego Jerzy Bartnik oraz Główny Inspektor Pracy Tadeusz Zając zapraszają młodych rzemieślników do udziału w konkursie wiedzy o zasadach bezpiecznej pracy.

Celem konkursu jest propagowanie wśród uczniów z zakładów rzemieślniczych wiedzy na temat prawnej ochrony pracy oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. W tym roku odbędzie się już XI edycja tego konkursu.

Konkurs wiedzy o BHP dla uczniów z zakładów rzemieślniczych obejmuje dwa etapy. W pierwszym, Izby Rzemieślnicze - wspólnie z Okręgowymi Inspektoratami Pracy i Kuratoriami Oświaty - organizują regionalne eliminacje konkursowe. Tegoroczne konkursy regionalne zostaną przeprowadzone w terminie do 11 kwietnia 2011 roku.

Uczniowie, którzy okażą się najlepsi w regionalnych eliminacjach, przejdą do drugiego, ogólnokrajowego etapu, który odbędzie się 17 maja 2011 roku w siedzibie ZRP w Warszawie. Uczestnicy konkursu zmierzą się z testem zawierającym pytania z prawa pracy, BHP, ergonomii, psychologii pracy, przepisów przeciwpożarowych oraz zasad udzielania pierwszej pomocy. Na uczniów, którzy najlepiej rozwiążą test, czekają atrakcyjne nagrody. Obok nagród indywidualnych, przyznane zostaną również wyróżnienia dla trzech najlepszych Izb Rzemieślniczych – ich punktacja zostanie obliczona na podstawie wyników testu obydwu uczestników reprezentujących daną Izbę.

Organizację konkursu wiedzy o BHP dla młodych rzemieślników wspierają Ministerstwo Edukacji Narodowej i Centralny Instytut Ochrony Pracy PIB, a patronat medialny obejmą: „Inspektor Pracy”, „Mała Firma”, „Gazeta Prawna” oraz „Praca i Zdrowie”.

Konkurs wiedzy o BHP jest jednym z licznych działań na rzecz bezpiecznej pracy prowadzonych wspólnie przez Związek Rzemiosła Polskiego i Państwową Inspekcję Pracy. Warto nadmienić, iż ZRP propaguje również organizowany przez PIP konkurs „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej” oraz akcję „Zdobądź Dyplom Państwowej Inspekcji Pracy”.

Szczegółowe informacje na temat konkursu wiedzy o BHP zostały zamieszczone na stronach internetowych ZRP i PIP.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]