W tym roku po raz pierwszy w czasie zawodów WFC podjęto próbę pobicia Światowego Rekordu Guinnessa w podbijaniu butelki na przedramieniu, który do 4 marca 2011 wynosił 31. Sensacją wieczoru okazał się Polak, Maciej Szymański (lat 23), który pobił rekord wynikiem 39 podbić! Oficjalny dyplom zaświadczający o ustanowieniu nowego Światowego Rekordu Guinnessa (Guinness World Records™) wręczył rekordziście Jack Brockbank, sędzia Guinnessa.

Zwycięzcą zawodów WFC został Luca Valentin z Rumunii, drugie i trzecie miejsce zajęli odpowiednio Danilo Oribe z Urugwaju oraz Sylvain Glatiny z Francji. Pula nagród o którą walczyli zawodnicy z 14 krajów, wynosiła 12 000 Euro. Dodatkowo w tym roku organizatorzy chcąc promować styl flair wśród kobiet przygotowali również nagrodę w wysokości 1000 Euro dla najlepszej uczestniczki, która okazała się Agnieszka Bochniak. Natomiast trzech najlepszych barmanów z Polski – Marcin Cebula, Maciej Chojara, Radosław Podlaski – wyjedzie na specjalne trzydniowe szkolenie do jednej z najlepszych szkół barmańskich na świecie - BOLS Bartending Academy w Amsterdamie.

Zawodnicy w ciągu siedmiominutowych występów prezentowali swoje umiejętności przygotowując koktajle na bazie likierów BOLS w dwóch stylach: working flair i exhibiton flair. Pod uwagę brano osiem obowiązkowych elementów, jak również walory smakowe, kolorystyczne i zapachowe drinków. Występy zawodników oceniało międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association) w którego skład weszło 5 sędziów zagranicznych z Wielkiej Brytanii, Republiki Południowej Afryki (2 osoby), Finlandii i Węgier.

Jury degustacyjne, któremu przewodniczył Wojciech Modest Amaro, uznało koktajl przygotowany przez Toma Dyer z Wielkiej Brytanii za najlepszy koktajl zawodów WFC 2011.

Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flair'owi barmani w Polsce: Tomek Małek pięciokrotny Mistrz Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani szerszej publiczności z I edycji programu "Mam Talent". Sponsorem nagród jest marka BOLS.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]