W 2011 r. można spodziewać się wzrostu areału uprawy kukurydzy związanego ze zwiększonym zapotrzebowaniem na wszechstronnie wykorzystywany plon. Dotyczy to zarówno ziarna, jak i kiszonki - powiedział portalowi farmer.pl dr Paweł Bereś z Instytutu Ochrony Roślin PIB.

Zdaniem dr Beresia, szczególnie może wzrosnąć popyt na kiszonkę, która jest ważnym komponentem w produkcji biogazu. Liczba biogazowni w kraju i ich zdolność przerobowa stopniowo wzrastają, a także zwiększa się zapotrzebowanie na polski surowiec w biogazowaniach niemieckich. Kukurydza odgrywa w żywieniu bydła coraz ważniejszą rolę, a pogłowie bydła z roku na rok zwiększa się.

Kolejnym powodem większego zainteresowania uprawą kukurydzy w tym sezonie może być zły stan ozimin zbóż i rzepaku, na których tworzyły się duże rozlewiska wody. Najprawdopodobniej na lokalnych zasiewach zajdzie konieczność wykonania przesiewów, w tym kukurydzą.

- O tym, jak będzie ostatecznie wyglądał bilans uprawy kukurydzy w 2011 roku zadecyduje jednak pogoda. To od jej przebiegu zależeć będzie, czy rośliny będą miały zapewnione optymalne warunki do rozwoju, a także jak będzie kształtowało się nasilenie występowania chwastów, chorób i szkodników, w tym skuteczność podejmowanych działań zwalczających, zwłaszcza ochrona chemiczna poszczególnych agrofagów. Należy mieć nadzieję, że warunki pogodowe będą korzystne nie tylko dla rozwoju roślin i ich wysokiego plonowania, ale zwłaszcza nie będą zakłócały terminów w jakich należałoby wykonać siew, podstawowe zabiegi agrotechniczne i ochronne, a zwłaszcza zbiór - mówi dr Paweł Bereś.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]