W miniony piątek Sejm przyjął rządowy projekt ustawy o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców. Celem przepisów, przygotowanych przez Komisję „Przyjazne Państwo”, miało być m.in. ułatwienie prowadzenia przedsiębiorstw oraz usuwanie legislacyjnych absurdów. Tymczasem wprowadzenie ustawy zaowocuje dyskryminacją producentów wina i napojów spirytusowych. Wszystko przez kontrowersyjne przepisy zezwalające na sprzedaż alkoholu w pociągach.

W przypadku akceptacji rządowego projektu przez Senat i prezydenta w krajowych pociągach będzie można kupić napoje alkoholowe zawierające nie więcej niż 4,5 % alkoholu oraz piwo. Zdaniem producentów, reprezentowanych przez Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy (ZP PPS), pogłębi to stosowaną w polskim prawie dyskryminację w traktowaniu poszczególnych kategorii alkoholu. Ustawodawcy wprowadzają zmiany nie biorąc pod uwagę faktycznej zawartości alkoholu zawartego w różnego rodzaju napojach. Trudno jednak ignorować to, jak powszechne są bardzo mocne piwa, zawierające nawet 9 – 10 % alkoholu. Posłowie powinni pamiętać, że półlitrowe piwo o takiej mocy ma mniej więcej taką samą ilość alkoholu, jak 4 drinki zrobione na bazie 25 ml wódki czy ginu bądź dwa kieliszki wina o pojemności 175 ml. – alarmuje Leszek Wiwała, prezes ZP PPS – Posłowie powinni wziąć pod uwagę ilość wypitego czystego alkoholu, a nie rodzaj napoju, w którym ten alkohol występuje. Tymczasem nasi ustawodawcy uznali, że alkohol zawarty w winie, wódce bądź whisky są groźniejsze dla społeczeństwa niż alkohol zawarty w 10 % piwie.

Firmy zrzeszone w ramach ZP PPS postulowały, aby nie zmieniać dotychczas obowiązujących przepisów dotyczących sprzedaży alkoholu w pociągach. Nie potrafię wskazać korzyści, jakie z proponowanych zmian odniosą pasażerowie kolei. Jak sądzę, dla większości z nich najważniejsze jest to, aby odbyć swoją podróż w komfortowych warunkach, punktualnie i w bezpiecznym otoczeniu. – twierdzi Leszek Wiwała – Obawiam się, że posłowie przedłożyli postulaty WARS-u nad opinię osób, dla których liczą się inne elementy, niż możliwość wypicia alkoholu. Zdaniem prezesa ZP PPS, dotychczas obowiązujące przepisy, zabraniające konsumpcji alkoholu w krajowych pociągach, były dobre. Problemem było jednak ich przestrzeganie i walka powszechną nielegalną sprzedażą alkoholu w pociągach. Nie powinien być to jednak bodziec do ich zmiany, a raczej zachęta do takich działań, które przyczynią się do ich skutecznego egzekwowania.

Od wielu lat producenci napojów spirytusowych stoją na stanowisku, że każdy rodzaj napoju alkoholowego (niezależnie od zawartości alkoholu) może być spożywany nieodpowiedzialnie, a każdy rodzaj napoju alkoholowego może szkodzić. Celem ZP PPS jest przekonanie ustawodawców do tego sposobu myślenia o alkoholu i dostosowanie do niego polskiego prawa. Niestety najnowsza propozycja posłów odwołuje się do przekonania, według którego piwo (odpowiadające za ok. 55 % czystego alkoholu wypijanego w naszym kraju) powinno być traktowanie bardziej liberalnie niż inne napoje alkoholowe.

Źródło: ZP PPS

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]