24 lutego podczas targów Expo Sweet poznaliśmy cukiernika, który zdaniem czytelników „Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego” oraz sympatyków cukiernictwa najbardziej zasłużył na tytuł Cukierniczej Osobowości Roku 2010. Tytuł ten został przyznany po raz pierwszy. Pomysł, by wyróżnić osobowość cukierniczą zrodził się w naszej redakcji. Chodziło o to, by w szczególny sposób wyróżnić osoby, które w szczególny sposób zaistniały w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy. Chodzi nie tylko o sukcesy i dokonania zawodowe, ale także o wkład w bardzo szeroko pojęte życie branży.

Do pierwszej edycji konkursu nominowano więc czworo kandydatów: Joannę Klimas-Profus (mistrzynię cukiernictwa w firmie Wedel, specjalizującą się w kreowaniu dekoracji z czekolady, która zainicjowała trend na łączenie mody i czekolady, tworząc niepowtarzalne eksponaty w formie kapeluszy, strojów, butów, torebek itp.), Pawła Małeckiego (kierownika produkcji działów dekoracji pralin i lodów Cukierni Sowa w Bydgoszczy, wykładowcę Akademii Czekolady w Łodzi, Ambasadora Czekolady marki Callebaut, który w ostatnim roku kilkakrotnie reprezentował polskie cukiernictwo podczas pokazów, m.in. w Turcji i na Litwie; jeden z pomysłodawców i współorganizatorów pierwszego Wielkiego Święta Czekolady), Bożenę Sikoń (szefową cukierni hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, mistrzynię smaków i form, gospodynię telewizyjnego programu „Łakocie Bożeny Sikoń” w programie Kuchnia TV) i Leszka Truskolawskiego (mistrza cukiernictwa, właściciela cukierni „U Lecha” w Łapach, który w 2010 r. został wybrany na prezesa Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP i zaangażował się w pozyskanie nowych, młodych członków tej organizacji).

Dodajmy, że wspólną cechą tegorocznych kandydatów jest otwartość i gotowość do pomocy innym. Co ważne, wszyscy oni są cenieni przez kolegów z branży, ponieważ nigdy nie odmawiają wsparcia w rozwiązywaniu problemów związanych z pracą, chętnie udzielają wskazówek i porad.

Od początku grudnia na stronie internetowej „Przeglądu” każdy mógł oddać głos na poszczególnych kandydatów. Konkurs wzbudził duże zainteresowanie i rozbudził duże emocje. Podczas uroczystości podsumowania głosowania Magdalena Mart, redaktor naczelna „PPiC” wręczyła wszystkim kandydatom certyfikaty nominacji. Największe poparcie środowiska otrzymał Paweł Małecki, to on więc otrzymał tytuł Cukierniczej Osobowości Roku 2010 i z rąk maestro czekolady Janusza Profusa odebrał wspaniałą statuetkę. Wejdzie on również w skład kapituły, która wyłoni kandydatów do kolejnego konkursu.

Gratulujemy wszystkim nominowanym, a w szczególny sposób Pawłowi Małeckiemu!

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]