Nie ucichły echa wojny o markę Tiger, a tu kolejny spór prawny. Na terenie województwa mazowieckiego zakazano sprzedaży wódki Alpejska produkowanej od 17 lat, ponieważ nazwa wprowadza konsumentów w błąd(?!).

Jak czytamy w oświadczeniu PWW Polmos S.A.: „Alpejska jak każdy inny alkohol pity w nadmiarze szkodzi. Jednak według Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie jeszcze większą szkodę wyrządza nieświadomemu klientowi sama nazwa sugerująca alpejskie pochodzenie wytwarzanej w siedleckim Polmosie wódki.”

Można by wybuchnąć śmiechem na taką argumentację wojewódzkich urzędników. Wszak na co dzień delektujemy się sałatką grecką, sernikiem wiedeńskim, ruskimi pierogami, pierniczkami Alpejskimi Wedla, czekoladą Alpejską Goplany itd. „Dostępne na terenie całego kraju herbatniki Holenderskie wytwarzane na Podkarpaciu z ojczyzną van Gogha maja tyle wspólnego co kiełbasa Krakowska z Krakowem. Klient kupujący ciasto Karpatka zdaje sobie sprawę, że nie powstała ona w Karpatach, a Żubrówka nie jest z żubra.” - ironizują w PWW Polmos.

W Polmosie nie słyszeli też skarg od poszkodowanych i wprowadzonych w błąd klientów. Tak, jak media nie donoszą o protestach rządnych krwi miłośników jaboli Akropolis, Arizona, czy Bycza Krew. Tym to jednak najmniej przeszkadza pochodzenie i sposób produkcji... Niestety, urzędnicy wydają się nieprzejednani. Czyżby walka o trzeźwość narodu zaczynała się od walki o poprawność w nazewnictwie?

Na szczęście twórcza interpretacja przepisów nie wykracza poza granice województwa mazowieckiego i wódka Alpejska jest z powodzeniem sprzedawana poza jego granicami. PWW Polmos S.A. nie odda jednak bez walki prawa do używania nazwy także na Mazowszu. Patrząc w przeszłość szanse na wygraną są duże. Toczony przez lata spór o wódkę Chopin zakończył się sukcesem, a nazwana nazwiskiem naszego wielkiego kompozytora wódka to dziś jedna z niewielu polskich marek rozpoznawalnych całym świecie.

A może by tak na etykiecie produktów, obok szkodliwości spożycia i składu, dopisywać, że Gejsza Cherry nie powstała dzięki pracy japońskich dam do towarzystwa, a Żołądkowa nie jest wyrabiana z byczych wnętrzności. Kto wie, co jeszcze chodzi po głowach polskim urzędnikom?

Źródło:
www.epr.pl

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]