W dniach 23-25 lutego w Centrum Targowo-Konferencyjnym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie podczas Targów ExpoSweet (www.exposweet.pl), odbędą się otwarte warsztaty kawowe organizowane przez polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe - SCAE). Przez najbliższe trzy dni mistrzowie barista będą prowadzić prezentacje dla osób zawodowo związanych z branżą kawową oraz jej konsumentów. Każdy będzie mógł spróbować smaków wielu kaw i nauczyć się prawidłowego ich zaparzania na różne sposoby, poprzez ćwiczenia praktyczne z zawodowymi baristami, a także oczywiście spróbować kawy przygotowywanej przez najlepszych polskich baristów. Największe polskie autorytety branży będą opowiadać o krajowym i światowym rynku kawy, a także o pochodzeniu kawy, jej uprawie, wypalaniu, gatunkach, smakach i właściwościach. W wygodnej przestrzeni wypoczynkowej będzie można delektować się różnorodnymi smakami „czarnego złota”, oglądając film z wyprawy na plantacje kawy w Kostaryce i Panamie.

Podczas warsztatów zostanie po raz pierwszy zaprezentowana polska drużyna baristów, która będzie reprezentować nasz kraj na Europejskich Drużynowych Zawodach Kawowych (European Team Coffee Challenge – ETCC), które odbędą się w dniach 9-12 marca w Sankt Petersburgu w Rosji. Ideą zawodów jest pogłębianie wiedzy i umiejętności kawowych, poprzez wspólne rozwiązanie zadań, w których oceniane są zarówno przygotowanie profesjonalne, jak i komunikacja oraz kreatywne podejście do tematu. Ważna jest współpraca baristów z różnych krajów: wymiana doświadczeń, wzajemne szkolenie, nawiązywanie kontaktów i pozyskiwanie nowej wiedzy na temat wszystkich aspektów kawy i coffee business. Polska reprezentacja zmierzy się z drużynami z: Estonii, Finlandii, Hiszpanii, Irlandii, Islandii, Wielkiej Brytanii, Rosji, Szwajcarii i Ukrainy. Sponsorem polskiej reprezentacji jest firma De’Longhi.

Kto za tym stoi?

Europejskie Stowarzyszenie Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe - SCAE) to międzynarodowa organizacja non profit, skupiająca członków z ponad 70 krajów świata. Jej misją jest promocja kultury picia kawy i coffee excellence na każdym etapie produkcji: od nasiona do kubka oraz stałe doskonalenie umiejętności. Kluczowe znaczenie dla SCAE ma edukacja i wymiana doświadczeń ludzi działających w sektorze kawy najwyższej jakości. Swoją misję realizuje poprzez organizację różnych spotkań i wydarzeń kawowych dla branży i konsumentów, m.in. szkoleń, konferencji, zawodów (Mistrzostwa Polski Barista, LatteArt, Coffee in Good Spirits, CupTasting, Brewer’s Cup. Cezve/Ibrik), festiwali; opracowuje także raporty o rynku kawy i wspiera podmioty gospodarcze działające w sektorze speciality coffee. Każdy narodowy oddział SCAE ma swojego koordynatora, którego zadaniem jest właśnie inicjowanie i wspieranie działań sprzyjających edukacji kawowej w danym kraju.

Więcej informacji :

Konrad Oleksak
koordynator SCAE w Polsce
+48 782 872 612
konradbarista@gmail.com

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]