Mało transakcji i tylko w najniższych cenach-tak można podsumować rynek zbóż na giełdach towarowych. Stawki poszły w ciągu tygodnia ostro w dół, ale wielu producentów nie chce się na nie zgodzić - informuje Renata Barczyk z biura maklerskiego Start w Szczecinie. Wolą trzymać ziarno i czekać. Ale czy warto? Na światowych giełdach spadki stały się faktem. (TVP Rolna)

Ceny pieczywa wzrosną o ok. 20 proc. Ponad 2 tys. piekarni zniknie z rynku

Instytut Polskie Pieczywo szacuje, że maksymalnie chleb i bułki mogą w tym roku zdrożeć w naszym kraju o nieco ponad 20 proc. Krystyna Świetlik z IERiGŻ prognozuje natomiast, że w pierwszej połowie tego roku ceny pieczywa pójdą w górę o 10 - 15 proc. - czytamy w Rzeczpospolitej. Instytut Polskie Pieczywo zakłada, że w 2011 roku ta niekorzystna tendencja się utrzyma i spożycie pieczywa spadnie do poziomu 55,1 kg na osobę. Według jego szacunków, w 2010 r. statystyczny Polak zjadł 56,7 kg pieczywa, o ponad 2 kg mniej niż rok wcześniej.

Tymczasem, decydując się na kolejne podwyżki, piekarze podcinają gałąź, na której siedzą. Już teraz, z powodu kurczącego się od wielu lat popytu na pieczywo, mają nadmiar mocy produkcyjnych. W branży szacuje się, że za trzy, cztery lata w Polsce zostanie ok. 8 tys. piekarni. Obecnie jest ich nieco ponad 10 tysiąc.
(Portal Spożywczy, 22.02.2011 r.)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]