Wśród polskich tradycyjnych dań wielkanocnych są jajka faszerowane. Należą one do bardzo lubianych, ale i bardzo pracochłonnych potraw, dlatego coraz mniej osób decyduje się na ich przygotowanie. Jest jednak szansa, by to się zmieniło. Jak podała „Rzeczpospolita”, tegoroczne śniadanie wielkanocne będzie można wzbogacić jajkami faszerowanymi w waflowych „skorupkach”. A wszystko za sprawą polskiego patentu, który zastąpi skorupkę prawdziwego jajka. Wafelek w kształcie połówki jajka to jeden z najnowszych wynalazków opatentowanych w naszym kraju. Autorem pomysłu jest Stanisław Bortkiewicz z Warszawy. Opracowanie receptury wafelka wymagało wiele pracy, ponieważ produkt musi być bardzo kruchy i mieć długi okres przydatności do spożycia. Udało się to osiągnąć stosując zwykłą mąkę pszenną oraz semolinę.

Waflowe skorupki są niskokaloryczne i mogą być przechowywane przez rok. Wzór połówki jajka został opatentowany w Polsce, ale też w całej Europie, a nawet w USA. Wafle w kształcie połówki jajka powinny pojawić się w sklepach przed świętami wielkanocnymi. Warto wspomnieć, że rocznie do Urzędu Patentowego wpływa prawie 3 tys. wniosków o udzielenie patentu, 770 zgłoszeń wzorów użytkowych i ok. 20 tys. wniosków o ochronę znaku towarowego. Urząd bada, czy zgłaszana rzecz jest nowa i ma poziom wynalazczy. Wafelkowe skorupki spełniły te wymagania.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]