Sfinks Polska – spółka zarządzająca sieciami Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło – otworzył pierwszą restaurację w segmencie fast casual dining. Sphinx Express powstał w Mikołowie w woj. śląskim. Wkrótce spółka zamierza uruchomić kolejne expressy zarówno pod szyldem Sphinx, jak i WOOK.

Expressy to punkty gastronomiczne bez obsługi kelnerskiej oferujące szybkie i smaczne posiłki do zjedzenia na miejscu lub na wynos. Ich menu plasuje się w segmencie fast casual dining i będzie bazować na charakterystycznych smakach i wybranych daniach serwowanych w tradycyjnych restauracjach Sphinx oraz WOOK. Lokale nowego typu mają powstawać przede wszystkim w centrach handlowych oraz w innych miejscach o dużym natężeniu ruchu. W ofercie Sphinx Express znajdują się m.in. kanapki, kebaby, tortille, stripsy z kurczaka, sałatki oraz desery. W ramach tzw. strefy dobrych cen Sphinx Express proponuje m.in. tortillę ze stripsami z kurczaka za 4,90 zł. Z menu można także wybrać zestawy, w skład których wchodzą m.in. tortilla z shoarmą, chrupiące kanapki czy pieczone skrzydełka z kurczaka oraz frytki i napój. Specjalny zestaw z zabawką w cenie 11,90 zł przygotowano także dla dzieci.

- Projekt expressów jest komplementarny do naszej dotychczasowej oferty i wiążemy z nim duże nadzieje. Biorąc pod uwagę ogromną popularność marki Sphinx, a także upodobanie Polaków do potraw kuchni azjatyckiej, co widać m.in. po dynamicznie rosnącej sprzedaży w restauracjach WOOK, jesteśmy dobrej myśli jeśli chodzi o perspektywy tego przedsięwzięcia – komentuje Mariola Krawiec-Rzeszotek, prezes Sfinks Polska. - Mikołowski Sphinx Express to restauracja testowa, której funkcjonowanie może skutkować pewnymi korektami projektu, natomiast nie będzie to miało znaczącego wpływu na realizację całego przedsięwzięcia i plan kolejnych otwarć. W tym roku zamierzamy uruchomić co najmniej kilkanaście restauracji typu express, zarówno pod markami Sphinx, jak i WOOK – dodaje prezes Sfinks Polska.

Od początku roku 2011 Sfinks otworzył już cztery restauracje pełnowymiarowe - dwa Sphinksy i dwa WOOKi. Spółka inwestuje także w powiększanie lokali, które cieszą się dużą popularnością wśród klientów i niedawno oddała do użytku większe sale konsumpcyjne w Sphinksach w Starym Browarze w Poznaniu i w CH Tulipan w Łodzi. W poznańskim Sphinksie poza zwiększeniem powierzchni konsumpcyjnej, przebudowano także zaplecze kuchenne oraz zmodernizowano część instalacji i urządzeń. Nowością jest także samoobsługowy sposób nalewania piwa. Przy stolikach zamontowano beczki, z których goście restauracji będą mogli nalewać sobie dowolną ilość piwa, a rozliczenie nastąpi na postawie liczby napełnionych szklanek. Restauracja w Poznaniu jest pierwszym lokalem spółki, w którym będzie funkcjonować ten system.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Konferencja "Jak edukować Polaków...
    2019-11-22

    W imieniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Instytutu Żywności i Żywienia serdecznie zapraszamy Państwa na konferencję "Jak edukować Polaków o zdrowym żywieniu?", która odbędzie się 27[...]

  2. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  3. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  4. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  5. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  6. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  7. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  8. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  9. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  10. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]