Aktualności | 2011-02-18
Pierwszy Sphinx Express

Pierwszy Sphinx Express

Expressy to punkty gastronomiczne bez obsługi kelnerskiej oferujące szybkie i smaczne posiłki do zjedzenia na miejscu lub na wynos. Ich menu plasuje się w segmencie fast casual dining i będzie bazować na charakterystycznych smakach i wybranych daniach serwowanych w tradycyjnych restauracjach Sphinx oraz WOOK. Lokale nowego typu mają powstawać przede wszystkim w centrach handlowych oraz w innych miejscach o dużym natężeniu ruchu. W ofercie Sphinx Express znajdują się m.in. kanapki, kebaby, tortille, stripsy z kurczaka, sałatki oraz desery. W ramach tzw. strefy dobrych cen Sphinx Express proponuje m.in. tortillę ze stripsami z kurczaka za 4,90 zł. Z menu można także wybrać zestawy, w skład których wchodzą m.in. tortilla z shoarmą, chrupiące kanapki czy pieczone skrzydełka z kurczaka oraz frytki i napój. Specjalny zestaw z zabawką w cenie 11,90 zł przygotowano także dla dzieci.

- Projekt expressów jest komplementarny do naszej dotychczasowej oferty i wiążemy z nim duże nadzieje. Biorąc pod uwagę ogromną popularność marki Sphinx, a także upodobanie Polaków do potraw kuchni azjatyckiej, co widać m.in. po dynamicznie rosnącej sprzedaży w restauracjach WOOK, jesteśmy dobrej myśli jeśli chodzi o perspektywy tego przedsięwzięcia – komentuje Mariola Krawiec-Rzeszotek, prezes Sfinks Polska. - Mikołowski Sphinx Express to restauracja testowa, której funkcjonowanie może skutkować pewnymi korektami projektu, natomiast nie będzie to miało znaczącego wpływu na realizację całego przedsięwzięcia i plan kolejnych otwarć. W tym roku zamierzamy uruchomić co najmniej kilkanaście restauracji typu express, zarówno pod markami Sphinx, jak i WOOK – dodaje prezes Sfinks Polska.

Od początku roku 2011 Sfinks otworzył już cztery restauracje pełnowymiarowe - dwa Sphinksy i dwa WOOKi. Spółka inwestuje także w powiększanie lokali, które cieszą się dużą popularnością wśród klientów i niedawno oddała do użytku większe sale konsumpcyjne w Sphinksach w Starym Browarze w Poznaniu i w CH Tulipan w Łodzi. W poznańskim Sphinksie poza zwiększeniem powierzchni konsumpcyjnej, przebudowano także zaplecze kuchenne oraz zmodernizowano część instalacji i urządzeń. Nowością jest także samoobsługowy sposób nalewania piwa. Przy stolikach zamontowano beczki, z których goście restauracji będą mogli nalewać sobie dowolną ilość piwa, a rozliczenie nastąpi na postawie liczby napełnionych szklanek. Restauracja w Poznaniu jest pierwszym lokalem spółki, w którym będzie funkcjonować ten system.