Producenci napojów spirytusowych mogą patrzeć z większym optymizmem na 2011 r. Ministerstwo Finansów deklaruje bowiem zdecydowaną walkę z alkoholową szarą strefą, która jest równie dotkliwa zarówno dla legalnych producentów, jak i dla budżetu państwa. Podjęcie intensywnych działań przeciwko przestępcom od dawna było postulatem firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy.

Alkoholowa szara strefa to w Polsce poważny problem, aczkolwiek obecnie ilość nielegalnego alkoholu trafiającego na rynek jest o wiele mniejsza niż na początku XXI w. Według obliczeń ZP PPS, skalę alkoholowej szarej strefy można szacować na 9-10% całego rynku mocnych alkoholi, czyli ok. 12,7-13,7 mln l 100% alkoholu. Cały rynek napojów spirytusowych został przez Ernst & Young wyceniony na ok. 13,6 mld zł (w 2009 r.). Przestępcy działający na rynku alkoholowym są coraz lepiej zorganizowani, dlatego do walki z nimi konieczne są nie tylko działania operacyjne Policji czy Służby Celnej, ale i odpowiednie rozwiązania prawne. – powiedział Leszek Wiwała, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy – Pomoc w tej sprawie, deklarowana przez Ministerstwo Finansów, jest dla nas optymistycznym sygnałem. Bardzo liczymy na zdecydowane działania państwa na rzecz ochrony legalnych producentów.

Jak podkreśla szef Służby Celnej, Wiceminister Finansów Jacek Kapica, można mówić o stabilizacji rozmiarów nielegalnego rynku alkoholu. Sukcesem jest przede wszystkim to, że przemyt, który był prowadzony na olbrzymią skalę jeszcze kilka lat temu, obecnie jest marginalnym zjawiskiem. Służba Celna w najbliższym czasie planuje wzmożenie czynności kontrolnych w zakresie obrotu napojami alkoholowymi, w szczególności w handlu detalicznym i gastronomii. Od 1 grudnia 2010 r. funkcjonuje „Krajowy Telefon Interwencyjny Służby Celnej” o numerze 800 060 000, który zastąpił lokalne telefony interwencyjne w izbach celnych. Umożliwia on społeczeństwu całodobowy, bezpłatny kontakt ze Służbą Celną w celu przekazywania informacji o charakterze interwencyjnym. Tym samym stworzono dodatkowe narzędzie w walce z obrotem nielegalnymi towarami, w tym z alkoholową szarą strefą.

Źródło: Informacja prasowa Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy,9.02.2011)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]