Kuchnia włoska jest jedną z niewielu na świecie, które w ostatnich latach zdobyły zaufanie i przychylność milionów ludzi. Cechuje ją prostota, a zarazem wykwintność i różnorodność smaków, a także niewysoki koszt przygotowywania dań. Swą światową popularność zawdzięcza przełomowi XIX i XX wieku, czasowi wielkich emigracji na świecie, a przede wszystkim migracji ludności włoskiej do USA. Pizza jest jedną z włoskich, najlepiej znanych i lubianych na całym świecie ludowych potraw. Jest to chyba najbardziej popularne, szybkie i tanie danie serwowane w gastronomii, które znalazło dziś swoje miejsce w niemal wszystkich kuchniach świata, zaspokajając różne gusta i upodobania.

Przypuszcza się, że już starożytni Grecy jedli cienkie, pieczone ciasto chlebowe, nazywane plankuntos. Podawano je z różnymi dodatkami: oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Także starożytni Egipcjanie świętowali urodziny faraona piekąc chlebowe placki z ziołami. Dokumenty Rzymian z około 500 roku p.n.e. donoszą o okrągłym przyprawionym ziołami, krótko pieczonym chlebie, prawdopodobnie przejętym od Greków i Etrusków. Słowo „pizza” po raz pierwszy zostało odnotowane w materiałach źródłowych około 997 roku we Włoszech. Prawdopodobnie pochodzi ono od łacińskiego słowa picea – „placek z wody i mąki”, którym Rzymianie określali bochen chleba w piecu. Rzymscy i greccy chłopi jadali pizzę już kilka wieków wcześniej, zanim stała się ona popularna wśród arystokracji.

Pizza była szeroko rozpowszechniona w Neapolu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto stosować sos pomidorowy. Dziś pomidory są jednym z podstawowych składników pizzy, chociaż początkowo po sprowadzeniu ich przez hiszpańskich konkwistadorów z Meksyku i Peru do Włoch w XVI wieku, uznawano je za trujące.

Niektórzy podają, że pomidory i ser wzbogaciły receptury pizzy dopiero w 1889 roku, gdy właściciel Pizzeria di Pietro e Basta Cosi, Rafaele Esposito upiekł na cześć odwiedzającej Neapol włoskiej pary królewskiej, Małgorzaty Sabaudzkiej (Margherity) i króla Umberto I (Umberto di Savoia) pizzę, której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i pasta z bazylii (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją na cześć królowej Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy na całym świecie.

W Polsce pizza prawdopodobnie po raz pierwszy pojawiła się na dworze królowej Bony. Jak podają różne źródła w XVI w. na dworze królewskim Sforzów podczas wieczerzy weselnej królowej Bony z królem Polski Zygmuntem Starym pojawił się okrągły placek przyprawiony serem, mięsem i innymi specyfikami, który wzbudził uznanie przypadając młodej parze do gustu.

Rekordowa pizza została upieczona w Krakowie, w niedzielę 29 sierpnia 2010 r. podczas imprezy Pizza w skali Makro zorganizowanej przez MAKRO Cash & Carry i restaurację Magillo. Grupa dwustu kucharzy pobiła rekord w pieczeniu najdłuższej pizzy świata. Pizza osiągnęła długość 1 kilometra, 10 metrów i 28 centymetrów. Tym samym została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]