W tym roku zacznie funkcjonować wspólna marka polskich jabłek. Znakiem tym mają być sygnowane wyłącznie owoce wysokiej jakości. Za wprowadzenie go w życie odpowiedzialne są dwie organizacje – Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (www.trsk.pl) oraz Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej (www.polskiesadownictwo.pl). Pieniądze na promocję nowego logo pochodzą z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, którym zarządza Agencja Rynku Rolnego. Po wielu latach starań zaistnieje marka, która obecnie staje się niezbędna w promocji polskich jabłek wysokiej jakości w kraju i zagranicą (szczególnie w Federacji Rosyjskiej). Akcja ta ma również pomóc kreować właściwe nawyki żywieniowe i pomóc zwiększyć konsumpcję tych owoców w Polsce.

W celu wyróżnienia jabłek spełniających określone kryteria opracowywano specjalny znak. Nadawany będzie producentom jabłek, grupom i organizacjom producentów, które przystąpią do projektu „Polskie Jabłka Wysokiej Jakości”. Znak ten na stronach internetowych TRSK i ZSRP oraz wszelkiego rodzaju mediach zostanie zaprezentowany niebawem.

Zgłoszenie do projektu jest dobrowolne i otwarte dla każdego producenta jabłek będącego członkiem TRSK lub Związku Sadowników RP. Ważne jest jednak, aby jakość produkowanych jabłek była potwierdzona stosownymi certyfikatami: GLOBALGAP i IP. Znak PJWJ przyznany będzie jabłkom, które spełnią ściśle określone parametry w momencie ich sprzedaży. Jabłka muszą być także wolne od szkodliwych pozostałości, a także nie być porażone przez choroby, szkodniki i być wolne od chorób fizjologicznych.

Osoby zainteresowane przystąpieniem do programu powinny zapoznać się z regulaminem przyznawania znaku „Polskie Jabłka Wysokiej Jakości” i jeśli go zaakceptują i będą mogły spełnić wymagania w nim stawiane powinny wypełnić wniosek oraz uiścić stosowną opłatę. Indywidualny producent za prawo korzystania ze znaku przez jednego rok będzie musiał zapłacić 500 zł, a grupa producentów – 2000 zł.

Produkty, którym nadany zostanie znak podlegają nadzorowi Komisji Ekspertów w okresie ważności znaku. Dodatkowe kontrole w gospodarstwach lub grupach realizowane będą przez wyznaczoną do tego firmę.

Źródło: TRSK

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]