Ciągle rosną ceny zbóż, brakuje też pszenicy o wysokich parametrach jakościowych - tona pszenicy kosztuje nawet 1000 zł, podczas gdy w styczniu 2010 r. była o połowę tańsze. Pszenica jest tak droga także z powodu spekulacji na światowych rynkach. Co ciekawe w ostatnim czasie fundusze wycofują się z inwestycji w metale kolorowe, a pieniądze lokują w produkty żywnościowe - pszenicę, cukier i oleje roślinne. Wysokie ceny zbóż przekładają się na cenę mąki i pieczywa, na cenę którego wpływaj także rosnące koszty paliwa, energii, transportu.
Rekordy na światowych rynkach biją już ceny cukru. Zbiory trzciny cukrowej w Brazylii zadecydują, ile będzie kosztował w kolejnych miesiącach. Eksperci oceniają, że w sezonie 2010/2011 zbiory trzciny będą rekordowe, a zatem zwiększy się produkcja cukru. Jednak pojawi się on na giełdach dopiero na przełomie kwietnia i maja i wtedy ceny cukru mogą być niższe.
Spodziewany jest natomiast spadek cen wieprzowiny, gdyż w najbliższych miesiącach jej podaż będzie wyższa niż w 2010 r., ale podrożeje drób, ze względu na wysokie ceny paszy i duży eksport kurczaków oraz wołowina.
Ceny artykułów mleczarskich mogą wzrosnąć o kilka procent z powodu wysokich cen skupu mleka. W grudniu 2010 r. były one o 20% wyższe niż rok wcześniej. Na wzrost cen będzie miał wpływ również VAT. Podatek ten na żywność przetworzoną spadł z 7 do 5 %, ale na surowce rolnicze wzrósł z 3 do 5%. Zdaniem K. Świetlik. - mogłoby się wydawać, że ma to neutralny wpływ na ceny, ale raczej należy spodziewać się, że surowce rolnicze podrożeją (także ze względu na ubiegłoroczny nieurodzaj), a produkty spożywcze nie stanieją, bo producenci raczej będą zainteresowani utrzymaniem marży. Ponadto jak podaje PAP, według ostatnich danych ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w grudniu ceny żywności osiągnęły na świecie najwyższy poziom, przewyższający nawet wzrost ceny towarów z połowy 2008 r.
/e-Gospodarka , 20.01. 2011/
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]
SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]
BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]
BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]