Ekspert z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Krystyna Świetlik poinformowała PAP, że I półroczu 2011 r. żywność podrożeje o 4-5%. Najwięcej wzrosną ceny mąki, oleju, warzyw i owoców. Podrożeją też zboża, rzepak, owoce i warzywa, co jest wynikiem słabego urodzaju w ub. r. Prawdopodobnie spowoduje to dalszy wzrost cen pieczywa, mąki i innych produktów zbożowych.

Ciągle rosną ceny zbóż, brakuje też pszenicy o wysokich parametrach jakościowych - tona pszenicy kosztuje nawet 1000 zł, podczas gdy w styczniu 2010 r. była o połowę tańsze. Pszenica jest tak droga także z powodu spekulacji na światowych rynkach. Co ciekawe w ostatnim czasie fundusze wycofują się z inwestycji w metale kolorowe, a pieniądze lokują w produkty żywnościowe - pszenicę, cukier i oleje roślinne. Wysokie ceny zbóż przekładają się na cenę mąki i pieczywa, na cenę którego wpływaj także rosnące koszty paliwa, energii, transportu.

Rekordy na światowych rynkach biją już ceny cukru. Zbiory trzciny cukrowej w Brazylii zadecydują, ile będzie kosztował w kolejnych miesiącach. Eksperci oceniają, że w sezonie 2010/2011 zbiory trzciny będą rekordowe, a zatem zwiększy się produkcja cukru. Jednak pojawi się on na giełdach dopiero na przełomie kwietnia i maja i wtedy ceny cukru mogą być niższe.

Spodziewany jest natomiast spadek cen wieprzowiny, gdyż w najbliższych miesiącach jej podaż będzie wyższa niż w 2010 r., ale podrożeje drób, ze względu na wysokie ceny paszy i duży eksport kurczaków oraz wołowina.

Ceny artykułów mleczarskich mogą wzrosnąć o kilka procent z powodu wysokich cen skupu mleka. W grudniu 2010 r. były one o 20% wyższe niż rok wcześniej. Na wzrost cen będzie miał wpływ również VAT. Podatek ten na żywność przetworzoną spadł z 7 do 5 %, ale na surowce rolnicze wzrósł z 3 do 5%. Zdaniem K. Świetlik. - mogłoby się wydawać, że ma to neutralny wpływ na ceny, ale raczej należy spodziewać się, że surowce rolnicze podrożeją (także ze względu na ubiegłoroczny nieurodzaj), a produkty spożywcze nie stanieją, bo producenci raczej będą zainteresowani utrzymaniem marży. Ponadto jak podaje PAP, według ostatnich danych ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w grudniu ceny żywności osiągnęły na świecie najwyższy poziom, przewyższający nawet wzrost ceny towarów z połowy 2008 r.

/e-Gospodarka , 20.01. 2011/

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]