MAKRO Cash & Carry zostało partnerem strategicznym Olimpiady Dziennikarzy ,,Fakty i mity o żywności i żywieniu”. Organizatorami projektu są: Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, Federacja Konsumentów Polskich oraz Portal ,,Zdrowa rodzina”.

Celem Olimpiady jest przedstawienie i obalenie wielu najbardziej popularnych mitów dotyczących zarówno bezpieczeństwa i jakości żywności, jak i złych nawyków żywieniowych. Patronat honorowy nad projektem objął Główny Inspektor Sanitarny.

Mimo iż oferta hurtowni MAKRO Cash & Carry jest adresowana głównie do profesjonalnych klientów z branży hotelarsko-gastronomicznej, handlowej oraz klientów z sektora usług, firm i instytucji, firma zamierza wesprzeć ideę zdrowego odżywiania także wśród szerszej grupy odbiorców.

Olimpiada „Fakty i mity o żywności i żywieniu”, są odpowiedzią na rosnące zainteresowanie konsumentów tematyką zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Wiemy jak ważna jest edukacja w tym zakresie, dlatego, poprzez partnerstwo w takich projektach, chcemy promować zasady prawidłowego odżywiania i kształtować świadomość użytkowników mediów – mówi Uwe Hoelzer, Prezes MAKRO Cash & Carry.

Małgorzata Niepokulczycka, Prezes Federacji Konsumentów, współorganizatora warsztatów zaznaczyła: Wspólna inicjatywa organizacji konsumentów i organizacji producentów, mająca na celu podniesienie wiedzy, co do zasad, jakie rządzą produkcją i obrotem najczęściej kupowanych dóbr, to doskonały przykład współdziałania dla dobra publicznego.

Podczas warsztatów przygotowujących do Olimpiady, uczestnicy dowiedzą się między innymi: czy stosowane dodatki do żywności są bezpieczne, jakie informacje powinny być umieszczone na opakowaniach żywności i czy procesy technologiczne wpływają na jakość żywności. Każdy warsztat będzie składał się z dwóch części: wykładu dotyczącego faktów i mitów o żywności oraz części praktycznej - wspólnego gotowania pod okiem szefa kuchni Makro HoReCa i ekspertów zewnętrznych.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]