16 grudnia o godz 12.00 przed Głównym Inspektoratem Weterynarii w Warszawie odbył się happening pt. „Lud lubi karpia, karp lubi lód” organizowany przez stowarzyszenie ekologiczno-kulturalne klub Gaja.

Głównemu Lekarzowi Weterynarii wręczono list w sprawie egzekwowania prawa podczas handlu karpiami. Ustawiony będzie stół świąteczny, przy którym zasiądą znane osoby Robert Makłowicz, Magdalena Różczka i Julia Pietrucha, i wystąpią przeciwko męczeniu karpi. Przechodniom natomiast rozdane zostaną ulotki informacyjne.

Każdy obywatel może zaapelować o zakończenie zbędnego cierpienia karpi przez wysłanie kartki do Głównego Lekarza Weterynarii w ramach kampani „Jeszcze żywy KARP”. Dzięki tego typu akcjom rok temu, po trzech latach starań, doprowadzono do zmiany w zapisach ustawy o ochronie zwierząt. Dotąd nie uwzględniała ona ryb. Teraz także one są chronione prawem, które ustanawia, że każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania, a zabrania m.in. utrzymywania zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania.

W myśl ustawy z 24 kwietnia 2009 r. o ochronie zwierząt transport, przetrzymywanie, sprzedaż i zabijanie ryb muszą odbywać się z jak najmniejszą ich szkodą. Krótki czas handlu przedświątecznym karpiem, tradycja jego spożywania, nie może sprzyjać lekceważeniu przypadków łamania prawa przez znęcanie się nad rybami.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]