27 września 2010 r. na spotkaniu Atmosphere 2010 w Brukseli, Europejskie Partnerstwo na rzecz Energii i Środowiska (EPEE) przedstawiło wyniki badań eko-efektywności w chłodnictwie dotyczących supermarketów, przeprowadzonych przez niezależnych konsultantów brytyjskich SKM Enviros.

Odkąd UE zobowiązała się do ograniczenia o 20% emisji gazów cieplarnianych, sprzedawcy detaliczni żywności zostali zmuszeni do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla. Aktywnie im w tym pomagają członkowie EPEE, gdyż wiedzą, jaki wpływ na środowisko naturalne mają ich produkty. Chłodnictwo jest wyraźnie częścią całościowego rozwiązania, ponieważ odpowiada za co najmniej 50% zużycie energii w supermarketach.

Badanie efektywności ekologicznej w systemach chłodniczych w supermarketach, przeprowadzone przez brytyjskich konsultantów środowiska SKM Enviros a zlecone przez EPEE, ocenia i porównuje w każdym przypadku obecną i przyszłą skuteczność technologii chłodniczych w supermarketach, zarówno pod względem ich wpływu finansowego, jak i środowiskowego w skali globalnej cyklu życia. To pokazuje, że wydajność energetyczna jest kluczem do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych z systemów w supermarketach, jakkolwiek zużycie energii stanowi zwykle od 60 do 80% ich całkowitego wpływu na klimat. Andrea Voigt, dyrektor generalny EPEE stwierdziła: "Biorąc pod uwagę tylko czynnik chłodniczy i nie biorąc pod uwagę zużycia energii przez system, a także pomijając inne parametry, np. klimat, to wyciągane wnioski mogą być bardzo mylące i szkodliwe dla środowiska."

Przedstawiając badania efektywności ekologicznej na konferencji Atmosphere, Andrea stwierdziła: "Oczywiście nie ma uniwersalnego czynnika chłodniczego. Aby zmniejszyć całkowity wpływ na klimat, podwyższyć efektywność energetyczną systemów chłodniczych w supermarketach, należy zacząć natychmiast redukować bezpośrednią emisję przez poprawę szczelności instalacji i korzystanie w miarę możliwości z czynników chłodniczych o niższych GWP, jak również podnieść bezpieczeństwo i niezawodność przez odpowiedni wybór technologii dostosowanej do danej aplikacji."

Biorąc pod uwagę wyniki tych badań, EPEE wymaga całościowego podejścia do czynników chłodniczych, biorąc pod uwagę pojęcie efektywności ekologicznej, swobodnego wyboru czynnika i konieczności priorytetowego potraktowania efektywności energetycznej.

Więcej informacji na temat badań dotyczących efektywności ekologicznej w systemach chłodniczych dla supermarketów przedstawiono na EPEE-Asercom Sympozjum w dniu 12 października br. w czasie Targów Chillventa w Norymberdze. Zaprezentowane wyniki są obecnie powszechnie dostępne na stronach internetowych EPEE.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]