Jak wytłumaczyć fakt, że mimo umacniającego się dolara, ceny surowców wspinają się na wyższe poziomy, chociaż powinno być odwrotnie? Analitycy opinie mają bardzo rozbieżne. A my mamy kolejny wzrost cen kukurydzy, pszenicy, soi i rzepaku.

Sesję na światowych parkietach w dniu 24.11.br. kukurydza kończy z dwuprocentowym wzrostem. Pszenica po kilku dniach spadków, też idzie w górę. Jakie są więc najświeższe ceny?

Za oceanem notowania dla tego ziarna zamknęły się na poziomie 238 dolarów za tonę. Kukurydza kosztuje ponad 212 dolarów.

KONTRAKTY TERMINOWE XII’2010: pszenica - 238,00 $/t, kukurydza - 212,05 $/t

Drożej również na giełdzie Matif w Paryżu. Tu pszenica w kontraktach terminowych na styczeń przyszłego roku kosztuje 216 euro, a kukurydza prawie 206 euro/t.

KONTRAKTY TERMINOWE I’2011 – pszenica- 216,00 euro/t, kukurydza - 205,75 euro/t.

Tymczasem powodów do takich wzrostów cen nie widać. Schładzanie gospodarki w Chinach to przecież także mniejsze zapotrzebowanie na surowce. A to już wystarczający powód do przecen. Jeśli do tego dodać problemy Irlandii i wizję kłopotów w następnych państwach, można być prawie pewnym, że rynek surowców powinien iść w dół. Powinien, ale nie idzie...

(redakcja „Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego”)

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]