Według danych opublikowanych przez Komisję Europejską, ceny żywności w niektórych krajach Wspólnoty są dwukrotnie wyższe niż w innych. Porównywano ceny 50 różnych produktów żywnościowych. Stwierdzono, że najdroższa żywność jest w Danii. Jest ona dwa razy wyższa niż w Polsce, Bułgarii i Rumunii. Ceny w Danii są o 40% wyższe niż wynosi ich średnia we wszystkich krajach Unii. Kolejne miejsca pod względem wysokości cen zajmują: Irlandia, Finlandia, Luksemburg, Austria, Belgia, Niemcy i Francja. W Hiszpanii, Holandii i Wielkiej Brytanii ceny są tylko nieznacznie wyższe od średnich. Natomiast w krajach nowo przyjętych do Unii ceny te są o 10-30% niższe od średnich we Wspólnocie. W Polsce ceny żywności stanowią 64% średnich cen w Unii, w Rumunii – 66%, a w Bułgarii – 68%. W największym stopniu różnią się ceny pieczywa i zbóż. W Danii (146% średniej unijnej) są one trzykrotnie wyższe niż w Bułgarii (52% cen unijnych). W znacznie mniejszym stopniu różnią się ceny mięsa i artykułów mleczarskich.
Redakcja „Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego”
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]
SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]
BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]
BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]