W stolicy hiszpańskiej Katalonii – Barcelonie odbyła się finałowa runda jednego z największych konkursów barmańskich o randze mistrzostw świata – SKYY Global Flair Challenge 2010. W zawodach udział wzięli najlepsi flairowi barmani na świecie, którzy wcześniej musieli wygrać poszczególne rundy eliminacyjne organizowane w sumie na pięciu kontynentach. Latające w powietrzu butelki, poprzedzające przygotowanie najlepszych koktajli, wywoływały niezmiennie burze oklasków. Zwycięzcą tegorocznych finałowych rozgrywek został reprezentujący Polskę - Tomasz Małek, zdobywając tym samym tytuł mistrza świata 2010 barmanów w stylu flair.

SKYY Global Flair Challenge to zawody, podczas których barmani występują w stylu „flair” - niekonwencjonalnej i efektownej sztuce przygotowania koktajli, w czasie której wykonuje się skomplikowane ewolucje sprzętem barmańskim i butelkami. Popularność „flair” - rozpoczęła się od filmu „Koktajl” (Cocktaill, 1988r.), w którym Tom Cruise zagrał młodego barmana, który staje się wirtuozem widowiskowego mieszania drinków.

SKYY Global Flair Challenge to konkurs barmański, który organizowany zaledwie w cztery lata stał się jednym z najbardziej renomowanych wydarzeń barmańskich na świecie. Aby zakwalifikować się do finału uczestnicy musieli wygrać jedną z 14 rund eliminacyjnych organizowanych na całym świecie. W tym roku odbyły się one w Korei Południowej, Chinach, Singapurze, Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, RPA, Trynidadzie i Tobago, Saint Lucii oraz na Jamaice i Tajwanie. Tak jak w roku poprzednim Polskę na zawodach reprezentował nasz najlepszy barman flairowy – Tomasz Małek.

Pierwszego dnia zawodów w hotelu MiraMar odbyła się ostateczna runda eliminacyjna, która z 14 zakwalifikowanych wcześniej zawodników miała wyłonić ścisłą sześcioosobową czołówkę finalistów rywalizujących drugiego dnia o główną nagrodę. Wśród nich znaleźli się: Tomasz Małek (Polska), Sylvian Glatigny (Francja), Mitsuhiro Kaneshiro (Japonia), Alex Searle (Wielka Brytania), Yi Che Liao (Tajwan) oraz Levent Yilmaz (Niemcy).

Decydująca rozgrywka odbyła się drugiego dnia zawodów w wypełnionym po brzegi klubie Opium Mar. Rywalizacja była wyjątkowo zacięta. Niespodziankę swoimi umiejętnościami sprawili reprezentanci krajów azjatyckich, którzy najbardziej skomplikowane ewolucje ujawnili dopiero w rundzie finałowej. Na szczęście dobra forma reprezentanta Polski, którą utrzymywał na zawodach od początku roku, nie opuściła go w tym najważniejszym momencie. Werdykt sędziów nie pozostawił żadnych wątpliwości. Pierwsze miejsce i tytuł Mistrza Świata 2010 barmanów w stylu flair po raz pierwszy w historii tych zawodów powędrował w ręce Tomasza Małka!

„Zawsze marzyłem o tym, aby wygrać SKYY Global Flair Challenge. W zeszłym roku prawie mi się to udało. Zająłem II miejsce i do zwycięzcy zabrakło mi naprawdę niewielkiej ilości punktów. Tym razem nie chciałem, aby sytuacja się powtórzyła, dlatego poświeciłem jeszcze więcej czasu na trening i przygotowania… Jak widać udało się. Jestem bardzo szczęśliwy – mówi zwycięzca zawodów, Tomasz Małek.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]