SKYY Global Flair Challenge to zawody, podczas których barmani występują w stylu „flair” - niekonwencjonalnej i efektownej sztuce przygotowania koktajli, w czasie której wykonuje się skomplikowane ewolucje sprzętem barmańskim i butelkami. Popularność „flair” - rozpoczęła się od filmu „Koktajl” (Cocktaill, 1988r.), w którym Tom Cruise zagrał młodego barmana, który staje się wirtuozem widowiskowego mieszania drinków.
SKYY Global Flair Challenge to konkurs barmański, który organizowany zaledwie w cztery lata stał się jednym z najbardziej renomowanych wydarzeń barmańskich na świecie. Aby zakwalifikować się do finału uczestnicy musieli wygrać jedną z 14 rund eliminacyjnych organizowanych na całym świecie. W tym roku odbyły się one w Korei Południowej, Chinach, Singapurze, Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, RPA, Trynidadzie i Tobago, Saint Lucii oraz na Jamaice i Tajwanie. Tak jak w roku poprzednim Polskę na zawodach reprezentował nasz najlepszy barman flairowy – Tomasz Małek.
Pierwszego dnia zawodów w hotelu MiraMar odbyła się ostateczna runda eliminacyjna, która z 14 zakwalifikowanych wcześniej zawodników miała wyłonić ścisłą sześcioosobową czołówkę finalistów rywalizujących drugiego dnia o główną nagrodę. Wśród nich znaleźli się: Tomasz Małek (Polska), Sylvian Glatigny (Francja), Mitsuhiro Kaneshiro (Japonia), Alex Searle (Wielka Brytania), Yi Che Liao (Tajwan) oraz Levent Yilmaz (Niemcy).
Decydująca rozgrywka odbyła się drugiego dnia zawodów w wypełnionym po brzegi klubie Opium Mar. Rywalizacja była wyjątkowo zacięta. Niespodziankę swoimi umiejętnościami sprawili reprezentanci krajów azjatyckich, którzy najbardziej skomplikowane ewolucje ujawnili dopiero w rundzie finałowej. Na szczęście dobra forma reprezentanta Polski, którą utrzymywał na zawodach od początku roku, nie opuściła go w tym najważniejszym momencie. Werdykt sędziów nie pozostawił żadnych wątpliwości. Pierwsze miejsce i tytuł Mistrza Świata 2010 barmanów w stylu flair po raz pierwszy w historii tych zawodów powędrował w ręce Tomasza Małka!
„Zawsze marzyłem o tym, aby wygrać SKYY Global Flair Challenge. W zeszłym roku prawie mi się to udało. Zająłem II miejsce i do zwycięzcy zabrakło mi naprawdę niewielkiej ilości punktów. Tym razem nie chciałem, aby sytuacja się powtórzyła, dlatego poświeciłem jeszcze więcej czasu na trening i przygotowania… Jak widać udało się. Jestem bardzo szczęśliwy – mówi zwycięzca zawodów, Tomasz Małek.
Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]
Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]
Biogazowanie produktów ubocznych
Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]
KRD-IG CZŁONKIEM IPC
W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]
Konferencja PFPŻ
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]
PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]
Badanie towarów spożywczych
Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]
SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]
BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]
BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]