Lotte Confectionery, wchodząca w skład koreańskiej grupy Lotte kontynuuje ekspansję w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Po przejęciu polskiego Wedla, Lotte otworzyła nową fabrykę wyrobów cukierniczych w Rosji. Według inwestora, w wybudowanym kosztem 100 mln USD zakładzie, usytuowanym nieopodal Kaługi, mają być zastosowane „unikatowe” technologie pozwalające na eliminowanie konserwantów i sztucznych barwników przy wyrobie produktów o trwałości sięgającej jednego roku. Jako pierwsza ruszyła w zakładzie linia do produkcji Choco Pie, produkowanych już przez Lotte czekoladowych ciasteczek, które zdobyły popularność na rosyjskim rynku. W dalszej kolejności są uruchamiane linie do produkcji gum do żucia, herbatników i lodów. Jak zapewnia Lotte wszystkie surowce wykorzystywane w zakładzie będą pozyskiwane w Rosji.

W dalszej perspektywie, Lotte zamierza znacznie poszerzać ofertę i zdobywać pozycję lidera w poszczególnych segmentach rosyjskiego rynku wyrobów cukierniczych.

Większość analityków rosyjskich wróży Lotte sukces, ponieważ wprowadzone wcześniej przez te firmę na rosyjski rynek jej główne marki (Choco Pie, gumy bez cukru, Pepero, Dreamcake, Fitness, Kancho i inne) uzyskały już mocną pozycję w największych sieciach handlowych i skutecznie konkurują z wyrobami innych producentów, m.in. z wyrobami Kraft Foods.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]