Kampanię angażującą sieci handlowe w ochronę mórz i oceanów Greenpeace rozpoczął w 2005 r. w Wielkiej Brytanii. Dzisiaj detaliści na całym świecie podejmują działania, by przywrócić dobry stan ekologiczny mórz i oceanów, stając się przez to „adwokatami oceanów”.

Wielu detalistów w 20 krajach wprowadziło już odpowiedzialne zasady pozyskiwania ryb i produktów rybnych. Zasady takie powinny zawierać szczegółową definicję pojęcia „zrównoważony” zarówno dla naturalnych łowisk, jak i dla hodowli. Należy w niej wyszczególnić zasady mówiące o identyfikowaniu i nabywaniu produktów z ryb pochodzących ze zrównoważonych połowów, a także przedstawić propozycję, w jaki sposób informacje te powinny być udostępniane konsumentom.

Pierwszą widoczną zmianą po wprowadzeniu takich zasad przez detalistów była znaczna poprawa w oznakowaniu sprzedawanych ryb i produktów rybnych. Lepsze oznakowanie pomaga konsumentom w podejmowaniu odpowiedzialnych decyzji zakupowych. Kolejnym krokiem było wycofanie ze sprzedaży niektórych ryb zagrożonych wyginięciem lub takich, których sposób połowu bądź hodowli wpływa destrukcyjnie na środowisko. Gatunki te znajdują się na czerwonych listach w poszczególnych krajach. Wycofane zostały ze sprzedaży np. tuńczyk błękitnopłetwy i żółtopłetwy, różne gatunki rekina, płaszczek i mniej znane nam gatunki jak np. antar patagoński i polarny czy gardłosz atlantycki.

Detaliści współpracują również z dostawcami, tak by uzyskać od nich ryby pochodzące ze zrównoważonych źródeł, zarówno połowów jak i hodowli. Większe zapotrzebowanie na tuńczyka łowionego w sposób przyjazny środowisku przyczyniło się do rozwoju zrównoważonych technik rybackich w rejonie Pacyfiku, tzw. „pole-and-line”.

Przez wspieranie i rozwój różnych inicjatyw zaangażowani detaliści i producenci przyczyniają się do polepszenia praktyk rybackich i hodowlanych. Jednak tylko politycy przez stanowienie właściwego prawa mogą zapewnić ciągłość tych zmian a regionalne organizacje zarządzające rybołówstwem powinny jak najszybciej zmienić dotychczasowe metody zarządzania i wprowadzić zarządzanie oparte o podejście ekosystemowe.

Źródło : Greenpeace

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  2. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  3. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  4. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  5. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  6. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  7. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  8. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  9. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]

  10. BAKEPOL 12-14 września 2019 w Krakowie
    2018-06-20

    Prezentacja najnowszej oferty i rozwiązań technologicznych, fantastyczna biznesowa atmosfera i szansa na wzmocnienie pozycji rynkowej - tak można najkrócej scharakteryzować T[...]