Po raz pierwszy w tym roku odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Impreza miała miejsce w warszawskiej Fortecy 20 października, na której spotkali się miłośnicy win i alkoholi mocnych. Swoją ofertę zaprezentowało aż 44 wystawców. Na dziedzińcu Fortecy Goście mieli możliwość degustowania wielu gatunków win z Niemiec, Włoch, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Argentyny, Chile, Australii, Nowej Zelandii i RPA. Poza wiedzą ekspertów, którzy na co dzień pracują w salonach M&P, na festiwalu swoim doświadczeniem służyli również producenci degustowanych trunków. Zdradzali pewne niuanse produkcji alkoholi, opowiadali o regionach i historii powstania danej winnicy czy destylarni. Było ciekawie, bardzo profesjonalnie i naprawdę smacznie.

Każdy mógł znaleźć coś dla siebie w tak szerokim wachlarzu możliwości. Jak zresztą nie trudno zauważyć portfolio firmy M&P budzi szacunek i trafia w gusta najbardziej wymagających Klientów.

Amatorzy mocnych trunków mieli do wyboru szkockie single malts, japońska whisky, amerykański bourbon, brandy de jerez, francuski armagnac i cognac oraz włoskie likiery i grappe. Podczas Ogólnopolskiego Salonu Win i Alkoholi M&P. Barista z firmy ArtCoffe serwował kawę i herbatę Tea Forte, której smak długo pozostaje w pamięci.

Nad przebiegiem całej imprezy czuwał Jacek Krawczyk – miłośnik alkoholi mocnych, ekspert w dziedzinie whisky, w szczególności single malt. Opowiadał przybyłym Gościom o tym niecodziennym wydarzeniu, zapraszał do degustacji jak również zachęcał do wymiany poglądów na temat degustowanych trunków. A co godzinę wraz z Mirosławem Pawliną pomysłodawcą tego wielkiego alkoholowego wydarzenia prowadził losowanie nagród w loteriach wizytówkowej i paragonowej.

Każdy z przybyłych Gości mógł zostać szczęśliwym posiadaczem lodówki firmy Wineberg, 21-letniej whisky BenRiach, voucherów na zakupy w Salonach M&P, rocznikowych Armagniac, ekskluzywnych win, champagne, herbat od firmy ArtCoffe, smacznych serów Lazur jak również mercedesa klasy SL. Emocji było co niemiara, chyba nikt nie spodziewał się tak wielu atrakcji tego dnia.

O kulinarną stronę imprezy zadbali Kręgliccy Catering oraz restauracje: Sheesha i Herezja. Firmy przygotowały smaczne przekąski, obok których nie sposób było przejść obojętnie. Dla amatorów podpuszczkowych przyjemności również też coś było. Firma Lazur częstowała Gości swoimi perłowymi, turkusowymi, srebrnymi i złocistymi serami, proponując również ciekawe kulinarne rozwiązania z użyciem tych właśnie pleśniowych produktów. Spomlek natomiast zabłysnął odświeżoną kilka miesięcy temu linią żółtych wspaniałości. Koreczki z serów bursztyn, rubin, grand radamer i grand gouda były świetnym dopełnieniem niejednego kieliszka czerwonego wina.

Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P odwiedziło kilka tysięcy osób. W ciągu ośmiu godzin w Fortecy zagościli restauratorzy, hotelarze, ludzie ze świata polityki, gastronomii, biznesu i showbiznesu. Wielu z nich chwaliło organizację, świetnie dobrane miejsce tego niecodziennego alkoholowego wydarzenia. Na miejscu, można było kupić prezentowane alkohole w bardzo atrakcyjnych cenach. Nie brakowało osób, które tego dnia wzbogaciły swoje domowe i służbowe piwniczki o dobre trunki.

Mirosław Pawlina zapowiedział organizację Ogólnopolskiego Salonu Win i Alkoholi M&P dwa razy w roku, w okresie jesienno-zimowym i wiosenno-letnim.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]