Rusza kampania pomocy głodującym i niedożywionym Konieczgłodem.pl. Połowa zebranych środków będzie przekazana przez Światowy Program Żywnościowy na dożywianie dzieci w szkołach, drugą połowę otrzymają Banki Żywności w Polsce na zakup kuchni mobilnych.

Z powodu głodu lub niedożywienia cierpi 925 mln ludzi – oznacza to, że co 7 osoba nie ma co jeść. W Polsce w skrajnym ubóstwie – które jest najczęstszą przyczyną niedożywienia - żyje ponad 2 mln osób. Pomoc ofiarom głodu i niedożywienia jest celem akcji Banków Żywności, organizacji studenckiej CEMS i firmy Unilever. „Koniec z głodem” rusza na kilka dni przed Światowym Dniem Żywności, ustanowionym 16 października przez ONZ.

Platformą kampanii jest strona www.konieczglodem.pl. Za pośrednictwem witryny można przekazać pieniądze, które wesprą dwa programy. Pierwszym jest zakup kuchni mobilnych, które zostaną wykorzystane przez Banki Żywności na rzecz podnoszenia jakości odżywiania wśród uczniów, organizacji społecznych i osób potrzebujących. Druga połowa zebranych środków finansowych będzie przeznaczona na dożywianie dzieci w szkołach w ramach globalnego programu pomocowego Światowego Programu Żywnościowego ONZ.

Akcja „Koniec z głodem” ma wymiar międzynarodowy i lokalny – mówi Anita Stec z Unilever – Chcemy pomóc zarówno osobom cierpiącym z głodu w odległych państwach, jak i tym, którzy borykają się ze skutkami niedożywienia blisko nas, w Polsce. Światowy Dzień Żywności to dobry moment, aby głośno mówić o tym problemie i działać!

Firma, która należy do największych producentów żywności na świecie, jest globalnym partnerem Światowego Programu Żywnościowego ONZ, wspierającym organizację m.in. w programie dożywiania dzieci w krajach rozwijających się. W Polsce Unilever współpracuje z Bankami Żywności - w ciągu 12 letniej współpracy firma przekazała ponad 2 386 000 kg żywności dla potrzebujących. W tym roku przekaże także produkty do akcji „Wyklikaj żywność”. Banki Żywności będą zachęcać internautów do klikania na produkty przekazane przez producentów żywności, które następnie trafią za pośrednictwem organizacji do potrzebujących. Używając aplikacji każdy może przekazać artykuły spożywcze potrzebującym. Żywność na ten cel – m.in. margarynę i zupy – nieodpłatnie przekazał już m.in. Unilever.

Banki Żywności jako współorganizator akcji szczególnie zaznaczają skalę i problemy ludzi ubogich w Polsce, mamy jednocześnie świadomość, że pomagać trzeba również potrzebującym w innych częściach świata - mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności - Otrzymane środki przeznaczymy na działania edukacyjne z zakresu prawidłowego odżywiania.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]