Grupa OSI przejęła w lipcu 2010 r. ubojnię w miejscowości Góra koło Leszna. Ubojnia w Górze otwarta została w 2005 r. a zamknięta pół roku temu. Po przejęciu przez amerykańską spółkę ubojnia przeszła gruntowną przebudowę, która zajęła kilka miesięcy. Po uzyskaniu od polskich organów odpowiednich certyfikatów i zezwoleń zakład rozpoczął działalność w połowie września. Przewiduje się, że w połowie października osiągnie on pełną wydajność, włącznie z procesami uboju i oddzielania mięsa od kości. Oprócz przejęcia ubojni, grupa OSI pozyskała także polską firmę zajmującą się handlem bydłem, co zapewni bezpośredni dostęp do produkcji rolnej. Ubojnia działa pod nazwą OSI POLAND FOODWORKS Sp. z o.o., a dyrektorem zarządzającym nowej spółki został Uwe Rössler.

Grupa OSI powstała w 1909 r. w Chicago (stan Illinois, USA) jako przedsiębiorstwo rodzinne. Na przestrzeni lat ten hurtowy sprzedawca mięsa stał się jedną z największych na świecie firm spożywczych. Obecnie OSI wytwarza wysokiej jakości wołowinę, wieprzowinę, drób, produkty rolne oraz specjalne produkty oparte na cieście. Do klientów grupy OSI należą czołowe marki świata. Grupa OSI, zatrudniając około 10 tysięcy osób w ponad 40 firmach w 17 krajach i osiągając przychody przekraczające 4 miliardy dolarów (2010 r.), jest jednym z największych prywatnych przedsiębiorstw w branży spożywczej na świecie.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]