25 września w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbył się 10. Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Jest to impreza cykliczna, której celem jest promocja obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz firm oferujących wysokiej jakości produkty potrzebne w gastronomii, a także propagowanie włoskiej kuchni dzięki przedstawianiu oryginalnych receptur i produktów. Organizatorem imprezy jest Giancarlo Russo przy merytorycznej pomocy Federazione Italiana Cuochi i Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

W tym roku w konkursie wzięło udział 16 ekip kucharzy z całej Polski. Mieli oni za zadanie przygotować w ciągu 90 minut danie na bazie makaronu (z wykorzystaniem sera Parmigiano Reggiano) oraz deser (z wykorzystaniem wybranych dwóch półproduktów firmy Master Martini). Dania i pracę oceniały 4 komisje: jury techniczne, profesjonalne kucharzy, profesjonalne cukierników oraz jury smakoszy. Uczestnicy mieli do dyspozycji surowce i urządzenia m.in. firm Master Martini, Kenwood, Primulator i Winterhalter.

Desery oceniali znakomici specjaliści: Bożena Sikoń (hotel Jan III Sobieski), Joanna Profus (Wedel), Sebastian Szmyd (Master Martini), Dariusz Wierzbicki (hotel Sheraton) i Tomasz Deker (Patissier&Chocolatier). Zgodnie stwierdzili oni, że desery nie są mocną stroną kucharzy. Skoro jednak nie każdy hotel i restauracja może sobie pozwolić na zatrudnienie cukiernika, kucharze powinni lepiej dopracować słodkie dania.

O wynikach konkursu decydowała średnia ocen poszczególnych komisji. Rezultaty ogłoszono podczas uroczystej gali. Pierwsze miejsce zajęli Janusz Pyra i Bogdan Rewera (Zamek Dubiecko). Otrzymali oni również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz wyróżnienie jury smakoszy. Drugą nagrodę przyznano Michałowi Plewce i Arkadiuszowi Kropidłowskiemu (Restauracja Splendido, Wrocław), a trzecią – Mariuszowi Gaskowi i Grzegorzowi Chmielewskiemu (Hotel Dr Irena Eris, Restauracja Oranżeria, Wzgórza Dylewskie). Laureaci otrzymali m.in. medale, dyplomy, puchary oraz profesjonalne urządzenia firmy Kenwood, szkolenie „Czekolada i desery w nowoczesnej kuchni” ufundowane przez firmę Master Martini i szkolenie baristyczne w Akademii Espresso Primulator.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  2. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  3. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  4. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  5. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  6. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  7. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  8. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  9. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]

  10. BRANŻA DROBIARSKA W OBLICZU NOWYCH WYZWAŃ
    2018-06-26

    15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. "Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań", zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący euro[...]