Polska Agencja Rozwoju Turystyki S.A. przygotowuje się do sprzedaży należącego do niej Towarzystwa Przyjaciół Polskiej Kuchni S.A. – operatora sieci restauracji przydrożnych „Leśne Runo”. Do końca września br. ogłoszony ma zostać otwarty przetarg na zakup TPPK S.A.

Istniejąca od dziesięciu lat sieć restauracji „Leśne Runo” liczy obecnie 15 placówek w całej Polsce, specjalizujących się w gastronomicznej obsłudze podróżnych. Wszystkie lokale działające pod szyldem „Leśne Runo” umiejscowione są przy drogach krajowych, w bezpośrednim sąsiedztwie stacji paliw różnych marek. Restauracje serwują tradycyjne dania kuchni polskiej, z dodatkiem owoców runa leśnego. TPPK S.A. swoją markę „Leśne Runo” pozycjonuje jako alternatywę dla barów typu fast food. Skuteczną konkurencję z zachodnimi sieciami gastronomicznymi umożliwiają nowoczesne standardy obsługi klienta i przytulne wnętrza, połączone z komfortem konsumpcji dań przygotowanych na bazie produktów naturalnych.

W tym roku TPPK S.A. otworzyło trzy nowe restauracje – w miejscowościach Stopka k. Bydgoszczy (droga krajowa nr 25, woj. kujawsko - pomorskie), Nowa Dęba (droga krajowa nr 9, woj. podkarpackie) oraz Frydrychowo (droga krajowa nr 15, woj. kujawsko – pomorskie). Cztery spośród wszystkich placówek sieci działają na zasadach franczyzy, pozostałe są własnością TPPK S.A.. W roku 2010 restauracje wdrożyły program lojalnościowy dla stałych klientów, po raz pierwszy pojawiły się także specjalne zestawy menu dla dzieci oraz towarzysząca im akcja na rzecz bezpieczeństwa najmłodszych na drodze. Dominującą grupą klientów sieci „Leśne Runo” są osoby często podróżujące samochodem w celach biznesowych, zaś w sezonie wakacyjnym wzmożony ruch generuje turystyka rodzinna oraz grupy zorganizowane.

Powodem, dla którego Polska Agencja Rozwoju Turystyki zdecydowała się na sprzedaż operatora sieci restauracji, jest dążenie PART S.A. do skoncentrowania się na swojej głównej działalności biznesowej: szkoleniach oraz usługach konsultingowych – mówi Andrzej Saja, prezes PART S.A. - Planowana transakcja ma zostać zamknięta do końca bieżącego roku – dodaje Andrzej Saja. PART S.A. jest właścicielem 100% akcji Towarzystwa Przyjaciół Polskiej Kuchni S.A.

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]