Według badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy w ramach kampanii edukacyjnej „Lepszy start dla Twojego dziecka” 10% Polaków uważa, że kobiety mogą spożywać alkohol w trakcie ciąży. Z kolei 14% badanych jest zdania, że niewielkie ilości alkoholu wypijanego przez kobietę w ciąży nie szkodzą ani jej, ani dziecku. Aż 34% Polaków deklaruje, że było świadkiem, kiedy kobieta w ciąży piła alkohol. Tymczasem nawet niewielka ilość alkoholu wypita przez ciężarną może mieć negatywne i nieodwracalne skutki dla dziecka. Niesie bowiem za sobą ryzyko, że dziecko urodzi się z Alkoholowym Zespołem Płodowym (FAS). Edukację Polaków w tym zakresie od 2008 r. prowadzi Polski Przemysł Spirytusowy w ramach cyklicznej kampanii „Lepszy start dla Twojego dziecka”. Międzynarodowa społeczność od 1999 r. w dniu 9 września obchodzi Światowy Dzień FAS, by zwrócić uwagę, że nie ma bezpiecznej ilości alkoholu, jaką może wypić kobieta w ciąży. Według badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie ZP PPS świadomość istnienia Alkoholowego Zespołu Płodowego (FAS) deklaruje 44% Polaków.

Według badań przeprowadzonych w sierpniu 2010 r. na zlecenie Polskiego Przemysłu Spirytusowego przez TNS OBOP, 88% Polaków uważa, że kobieta w ciąży w ogóle nie powinna spożywać alkoholu. 7% badanych jest zdania, że może wypić od czasu do czasu kieliszek czerwonego wina. Opinię taką podziela aż 10% kobiet w wieku 18-35 lat. Aż 34% badanych Polaków było świadkiem, kiedy kobieta w ciąży piła alkohol. W 17% przypadków dotyczyło to piwa, 14% - wina i 10% - wódki. Kolejnych 7% Polaków widziało ciężarną pijącą drinka, 5% - inny alkohol, a 6% - kobietę w ciąży smakującą alkohol od innej osoby. Z kolei badanie wśród kobiet w ciąży przeprowadzone przez TNS OBOP na zlecenie Polskiego Przemysłu Spirytusowego na przełomie września i października 2009 r. pokazuje, że alkohol pije co dziesiąta ciężarna. Najczęściej sięgają one po wino (46%) i piwo (41%), rzadziej wódkę (8%) lub inne alkohole (16%). Badane były zdania, że kobiety w ciąży najczęściej piją dla towarzystwa (37%) lub po prostu dla przyjemności (35%), czasem dlatego, że są częstowane (13%) lub z głupoty (3%). Najczęściej wymienianym miejscem spożywania alkoholu przez kobiety w ciąży są przyjęcia domowe (64%), rzadziej, zdaniem kobiet w ciąży, ma to miejsce „na mieście” – w pubach, restauracjach czy kawiarniach (14%) lub w wyniku podpijania alkoholu z kieliszka partnera (9%), sporadycznie pojawiały się opinie, że kobiety w ciąży piją w samotności (4%).

Rekomenduj znajomym
  • gplus
  • pinterest

INNE AKTUALNOŚCI

  1. Negocjacje między UE, a Mercosur
    2019-06-28

    Unijny sektor drobiarski przeciwny umowie Mercosur! Negocjacje w sprawie umowy handlowej między UE, a Mercosur weszły w finalną fazę. Stowarzyszenie AVEC, reprezentujące europejski[...]

  2. Air Products sfinalizowała przejęcie ACP
    2019-03-04

    Warszawa, 1 marca 2019 r. - Firma Air Products sfinalizowała proces przejęcia ACP Europe SA (ACP), największego niezależnego producenta dwutlenku węgla (CO2) w Europie. Wartość transakcj[...]

  3. Chr. Hansen na szczycie "Global 100"
    2019-01-30

    Chr. Hansen plasuje się na szczycie globalnego indeksu "Global 100" najbardziej zrównoważonych firm na rok 2019. Ranking ogłoszono podczas Światowego Forum Ekonomicznego w Da[...]

  4. Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym
    2018-10-10

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym". 15 listopada 2018 r., Hotel Marriot[...]

  5. Biogazowanie produktów ubocznych
    2018-10-08

    Firma TARPOL zorganizowała konferencję poświęconą biogazowaniu produktów ubocznych pozostających w ubojniach i zakładach przerobu mięsa i drobiu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciel[...]

  6. KRD-IG CZŁONKIEM IPC
    2018-09-18

    W dniach 15-17 września w chińskim mieście Nankin odbył się drugi w tym roku zjazd Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w pr[...]

  7. Konferencja PFPŻ
    2018-09-17

    Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zaprasza do udziału w konferencji szkoleniowej "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa" [...]

  8. PROMAR Z NOWOCZESNĄ SILOSOWNIĄ
    2018-09-12

    20 sierpnia 2018 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Promar Zawiercie miała miejsce kolejna już uroczystość Wmurowania Kamienia Węgielnego. Tym razem firma rozpoczęła budowę nowoczesnej silosowni [...]

  9. Badanie towarów spożywczych
    2018-09-05

    Wydawnictwo Naukowe PWN SA wraz z Wiktorem Kubińskim, profesorem Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz zespołem naukowców zaprezentowali nową książkę z towaroznawstwa i badania tow[...]

  10. SPOSÓB NA POGODĘ I UDANE UPRAWY
    2018-08-22

    Sezon prac polowych w pełni. Na terenach upraw i w sadach trwają prace, których efekty gospodarze ocenią po zebranych plonach. O ile na większość czynników rolnicy mają wpływ[...]